Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Handhavingsweek

van 17 tot en met 23 september 2018.

Zwerfvuil en sluikstorten blijft niet onopgemerkt!

Drie op de vier Vlamingen ergeren zich aan zwerfvuil en sluikstorten. Het leidt tot vervuiling van bodem en rivieren, zorgt voor een onveilig gevoel op straat en betekent verspilling van recycleerbare materialen. Bovendien kost het opruimen de belastingbetaler handenvol geld. In Vlaanderen wordt de hoeveelheid zwerfvuil geschat op 20.000 ton per jaar, goed voor een prijskaartje van meer dan 164 miljoen euro per jaar om dit op te ruimen.

 

Tijdens de jaarlijkse Handhavingsweek, dit jaar van 17 tot 23 september 2018, gaan handhavers in heel Vlaanderen op pad om op te treden tegen zwerfvuil en sluikstorten.

Met de Handhavingsweek geeft Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstorten, het grote publiek het signaal dat sluikstorten en zwerfvuil niet door de beugel kunnen. Enerzijds steekt het initiatief mensen die goed bezig zijn een hart onder de riem, anderzijds viseert het de hardnekkige vervuilers die zorgen voor een gevoel van straffeloosheid.

 

Cameratoezicht

In Eeklo neemt het zwerfvuil- en sluikstortprobleem alsmaar grotere proporties aan. Om sluikstorters en zwerfvuilovertreders af te schrikken of om hen te identificeren en te vervolgen, stapt Eeklo in een cameraproject met afvalintercommunale IVM. Hopelijk zal het cameratoezicht een duidelijk effect hebben.

 

Publiek draagvlak - gemeenschapswacht

GAS-boetes die de pers halen, oogsten soms nog een storm van verontwaardiging. Zwerfvuilboetes staan niet in verhouding tot de overtreding, vinden veel mensen. Nochtans ergeren drie op de vier Vlamingen zich aan zwerfvuil en sluikstorten en staat het thema bij burgerbevragingen steeds in de top drie van ergernissen.

Sinds 3 september 2018 startte bij stad Eeklo een gemeenschapswacht. Hij zal bijdragen om het publieke draagvlak te vergroten, het is cruciaal om te blijven sensibiliseren en aandacht te hebben voor de gevolgen van zwerfvuil en sluikstorten. Peter De Rycke is de gemeenschapswacht.

 

Dank aan onze vele vrijwilligers!

De Handhavingsweek gaat over meer dan boetes alleen. Het gaat over handhaving in de ruime zin van het woord. Ook wie geen handhavende bevoegdheid heeft, maar regelmatig geconfronteerd wordt met mensen die afval achterlaten op het openbaar domein, kan overtreders aanspreken om hun gedrag bij te sturen. Ook dit is van belang tijdens de handhavingsweek.

Een groot aantal vrijwilligers hebben ondertussen een vorming genoten en zullen het constructief aanspreken van overtreders toepassen. Door de vele vrijwilligers die dagelijks zichtbaar opruimen, verhoogt de sociale controle in de stad waar we allen heel dankbaar voor zijn!

 

Minstens even belangrijk is het belonen van goed gedrag.

Onder de noemer ‘Eeklo Net’ wordt een oproep gelanceerd aan alle burgers. Propere straten trekken minder zwerfvuil aan. Met die wetenschap in het achterhoofd vraagt de stad aan al haar burgers om tijdens de Handhavingsweek een grondige poetscampagne van gevels, stoepen en greppels te organiseren. 

Zien de werknemers van ‘Eeklo Net’ jullie bezig? Wie weet stoppen ze aan jouw deur met een leuk draagtasje of balpen van Mooimakers als bedanking! 

 
mooimakers handhaving 300x250 line-up

Zoeken