Direct naar hoofdmenu / zoekveld

licht-, geluids- en geurhinder

geluidsoverlast 480px 

 

De milieudienst van Eeklo is het centrale meldpunt voor klachten over milieuhinder (licht, geur, geluid).

 

Tijdens de kantooruren kan u terecht op de milieudienst zelf (gegevens hiernaast). Buiten de kantooruren kunt u met dringende milieuproblemen terecht bij de politie, Tieltsesteenweg 18, 9900 Eeklo, tel. 09 | 376 46 46, e-mail: politie@pzmeetjesland.be

 

Uw buren, uw vrienden?

Een babbeltje met de buurvrouw, een barbecue van de wijk,… Een goede relatie met de buren maakt het leven een stuk aangenamer. Soms kan je echter gestoord worden door de bezigheden van een buur. We hebben nogal snel de neiging om te klagen over de hinder van anderen, maar hebben de buren soms ook geen last van jou? Als je eerst eens nagaat waar je zelf soms hinder veroorzaakt, is het gemakkelijker om ook begrip te tonen wanneer je buur je hindert.

 


 

Wat een lawaai!

Het lawaai van de buren is na het verkeer de meest voorkomende vorm van geluidshinder. Ons gezond verstand kan echter al vaak zorgen voor het vermijden van deze problemen:

  • gras maaien wanneer er op het terras van de buren bezoek zit of luide muziek opzetten wanneer de kinderen van de buren examens hebben, kan je makkelijk vermijden

  • de televisie moet niet altijd even luid staan of zet hem zeker niet tegen de gemeenschappelijke muur met de buren
  • luide muziek kan je met een hoofdtelefoon beluisteren
  • bij een tuinfeest kan je best je buren op voorhand waarschuwen of nog beter: nodig ze uit!


 

Wat is die geur?

Geur kent geen tuingrenzen. Na een zware werkdag gezellig in de tuin zitten wil je liefst doen in een aangenaam ruikende omgeving. Afval dat in de tuin blijft liggen kan zorgen voor een onaangename geur. Zorg ervoor dat je tuin- en keukenafval op een correcte manier composteert. Draag zorg voor je huisdieren zoals kippen of ganzen in je tuin. Als je niet voldoende tijd hebt om ze te verzorgen, begin er dan niet aan.

Rook is zeker geen aangename geur in de tuin. Het verbranden van afval is dan ook verboden. Vijfentwintig procent van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door de vuurtjes in de tuin. Planten gaan stuk van de rook en de was aan de wasdraad van de buren zal minder fris ruiken. 

 


 

Is het nu dag of nacht?

Het is niet aangenaam als het de hele dag licht is. Ook is dit niet ideaal voor een gezonde nachtrust. Probeer verlichting in de tuin naar je eigen eigendom te richten en gebruik liever verlichting met een bewegingsdetector. Denk steeds goed na over de plaatsing van verlichting en laat ze niet bij de buren binnenschijnen.

Vaak is hinder van buren geen kwestie van slechte wil, maar eerder een gevolg van nonchalance. Mensen beseffen dikwijls niet dat ze hinder veroorzaken. Na een goed gesprek willen ze vast wel rekening met je houden!


U vindt meer info over milieuhinder in het Algemeen Politiereglement in de artikelen 265 tot 273bis.

omgeving

(voorheen milieudienst en dienst stedenbouw)

 

Stadskantoor

Industrielaan 2

9900 Eeklo

e-mail: omgeving@eeklo.be 

 

omgevingsambtenaar: Dirk Waelput (specialisatie ruimtelijke ordening)

omgevingsambtenaar: Sabine De Clerck (specialisatie ruimtelijke ordening)

tel. 09 218 28 40 

 

omgevingsambtenaar: Ben Caussyn (specialisatie milieu)

tel. 09 218 28 20

 

Eeklo op Facebook - @stadEeklo op Twitter

open maandag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur en op maandag enkel telefonisch van 14 tot 16 uur 

 

 

Grote kaart


Zoeken