Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Energie zuinig lenen

dienst Omgeving

Eeklo heeft het Europese Burgemeestersconvenant ondertekend en wil tegen 2030 40% minder CO2 uitstoten. Huishoudens vormen in Eeklo een belangrijke bron van CO2-uitstoot door de hoge energievraag voor verwarming, warm water, apparaten en verlichting in de woningen. De stad wil daarom inzetten op energiebesparende maatregelen in woningen en heeft besloten om in 2018 de rentelast voor energieleningen op zich te nemen. 

 

Via het Energiehuis Veneco kunnen inwoners van Eeklo een Vlaamse energielening aanvragen voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Verschillende maatregelen komen in aanmerking voor de energielening: isolatiewerken (dak, gevel, vloer), hoogrendementsbeglazing, condensatieketels, zonnepanelen, ….

De Vlaamse energielening is renteloos voor specifieke sociale doelgroepen (berekend op basis van inkomen) terwijl de rente voor andere particulieren normaal gezien 2% bedraagt. De stad wil in 2018 al haar inwoners de kans geven om een renteloze energielening af te sluiten. In het kader van haar klimaatdoelstellingen zal ze de rentelasten overnemen van alle 2%-leningen die in 2018 worden opgenomen door particulieren op haar grondgebied. Deze maatregel is beperkt in tijd omdat de Vlaamse overheid de 2%-lening vanaf 1 januari 2019 afschaft. Nadien zullen enkel sociale doelgroepen en niet-commerciële instellingen nog energieleningen kunnen krijgen bij de energiehuizen.

 

Inwoners die hun woning energiezuiniger willen maken, maar daar niet voldoende financiële middelen voor hebben, kunnen dus een renteloze energielening aanvragen via het energiehuis Veneco. Het maximum te ontlenen bedrag is 15.000 euro en de maximum terugbetaaltermijn voor particulieren is 8 jaar. Energiebesparende maatregelen in de woningen leiden niet enkel tot concrete CO2-reducties, maar zorgen ook voor een flinke besparing op het gezinsbudget.

 

Meer info over de Vlaamse energielening, de voorwaarden en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op de website van Veneco: www.veneco.be/vlaamse-energielening

omgeving

(voorheen milieudienst en dienst stedenbouw)

 

Stadskantoor

Industrielaan 2

9900 Eeklo

e-mail: omgeving@eeklo.be 

 

omgevingsambtenaar: Dirk Waelput (specialisatie ruimtelijke ordening)

omgevingsambtenaar: Sabine De Clerck (specialisatie ruimtelijke ordening)

tel. 09 218 28 40 

 

omgevingsambtenaar: Ben Caussyn (specialisatie milieu)

tel. 09 218 28 20

 

Eeklo op Facebook - @stadEeklo op Twitter

open maandag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur en op maandag enkel telefonisch van 14 tot 16 uur 

 

 

Grote kaart


Zoeken