Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / algemene informatie / activiteiten / Workshops / Academie van de Smaak

Academie van de Smaak

Het oprichten van een Academie van de Smaak in Eeklo heeft de bedoeling om een collectie boeken bij te houden over de keuken : kookboeken, streekgerechten, geschiedenis van de keuken. Het is ook de bedoeling om het verhaal te brengen van de Meetjeslandse culinaire geschiedenis.

Doel

Het oprichten van een Academie van de Smaak in Eeklo heeft de bedoeling om een collectie boeken  bij te houden over de keuken : kookboeken, streekgerechten, geschiedenis van de keuken. De Academie van de Smaak wil ook de culinaire geschiedenis van het Meetjesland en de geschiedenis van de keuken onderzoeken en bestuderen. Een geschiedenis vertaald in de geschiedenis van eten, de groenten, de slacht, de verwerking van het vlees, de teelt van de aardappelen...

 

Het opzetten van workshops heeft de bedoeling onze culinaire geschiedenis te leren kennen en dit door te geven aan de volgende generaties. Het gebruiken van de historische recepten aangepast of herwerkt naar de keuken van vandaag moet aan het publiek de nodige historische context meegeven.

 

De Academie van de Smaak heeft een kookboekenbibliotheek, gaat actief op zoek naar oude kookboeken om die te registreren en in te scannen , organiseert workshops en helpt bij het organiseren van de jaarlijkse Week van de Smaak. 

 

Met de steun van provincie Oost-Vlaanderen en Erfgoedcel Comeet.

 

Leden werkgroep en partners

  • Stad Eeklo
  • Bibliotheek
  • Comeet / Erfgoedcel Meetjesland
  • Externe partners 

Het is de bedoeling dat op alle vlakken zoveel mogelijk zal worden samengewerkt met aanverwante partners.

 

Gastronomische bibliotheek

Het paradepaardje van de Academie van de Smaak is De Gastronomische bibliotheek. Deze is  ondergebracht in de bibliotheek in de Molenstraat 36 te Eeklo en is een onderdeel van de bibliotheekcollectie. De collectie bestaat uit een groot aanbod van (oude) kookboeken en tijdschriften.

Het beschikbaar stellen van de boeken via de bibliotheekcatalogus is belangrijk voor de toegankelijkheid van de collectie. Alle werken kunnen worden uitgeleend via het normale bibliotheeksysteem.

 

Daarnaast zou ook via de databank van erfgoed het nodige ingescand materiaal kunnen worden beschikbaar gesteld. Een groot aantal boekjes, schriftjes en delicaat materiaal dat niet kan worden uitgeleend kan op deze manier toch toegankelijk worden gemaakt.

 

Activiteiten

De Academie van de Smaak organiseert jaarlijks een aantal workshops, een lezing en neemt deel aan de Week van de Smaak.

Elke workshop heeft een eigen thema. Eerst wordt een historische context gegeven. Daarna vertrekken we van recepten uit oude kookboeken, de veranderingen die deze recepten vandaag hebben ondergaan en kijken we op welke manier we deze recepten kunnen uitwerken.

 

Komende activiteiten 2018

 

dinsdag 4 september - workshop brood en broodbeleg

dinsdag 9 oktober - workshop veggie

dinsdag 4 december - workshop koffie met ... 

 

Terugblik op voorbije activiteiten

 

2017

Dinsdag 8 augustus - workshop confituur 

Dinsdag 12 september - workshop bewaren van groenten

Dinsdag 10 oktober - workshop appelen

Dinsdag 12 december - workshop wafels

 

2018

dinsdag 13 februari - workshop aardpeer

dinsdag 13 maart - workshop bouillon

dinsdag 17 april: daslook

dinsdag 8 mei: zomerse salades 

 

Nuttige links 

Gastronomische bibliotheek 

De Gastronomische bibliotheek van de Academie van de Smaak is ondergebracht in de bibliotheek in de Molenstraat 36 te Eeklo en is een onderdeel van de bibliotheekcollectie. De collectie bestaat uit een divers aanbod van kookboeken en tijdschriften i.v.m. voeding. Klik hier voor de catalogus. 

 

Erfgoedbank Meetjesland

Daarnaast heb je in de Erfgoedbank een collectie aan culinaire materialen.

Er zijn ook oude recepten beschikbaar in de Erfgoedbank.

 

bib academie vd smaak 


Zoeken