Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / algemene informatie / activiteiten / Week van de Smaak

Week van de Smaak

Week van de Smaak 2018 gaat door van 15 t.e.m. 25 november.

Tijdens de twaalfde Week van de Smaak zal ‘Gezond-tijd’ centraal staan. Van 15 tot en met 25 november 2018 nemen we met z’n allen de tijd om even stil te staan bij onze voeding en onze gezondheid. 

Meer info op www.weekvandesmaak.be

 

Activiteiten van de bibliotheek

 

Lezing Honger! : gewoon lekker eten uit de keuken & moestuin van Mme Zsazsa

 

Mme Zsazsa praat in Honger! over zelfvoorzienend leven en haar zoektocht naar een eerlijk én lekker avondmaal. Die zoektocht leek te eindigen bij een grote moestuin en een goed gevulde kelder.

Maar dan bracht een nieuwe liefde verandering. Daarom gaat dit verhaal ook over passie en geluk, want je hart volgen is zelden een slecht idee.

Kom luisteren, word geïnspireerd, ontdek waarom het zo belangrijk is om weer te genieten van goed eten en dat het een fijn idee is om je kinderen hierbij te betrekken. Ontdek ook de voordelen van een moestuin, waarom die moestuin je vrijheid geeft en dat er in de winter best nog wel wat anders te eten is dan schorseneren en prei.

Mme Zsazsa legt ook met plezier nog eens uit waarom ze weinig vlees en vis eet, en wat er allemaal in de plaats kwam toen ze die beslissing nam.

 

Meer info

 • woensdag 21 november
 • om 19.30 uur
 • Prijs: € 5 euro, UiTPAS met kansentarief € 1,25
 • Inschrijven via bibliotheek@eeklo.be, 09 218 27 00 of aan de balie van de bibliotheek.

 

honger zsazsa 

 

Workshop De wereld aan ons fornuis!

Georganiseerd door Wijkcentrum De Kring en bibliotheek Eeklo, i.s.m. Opvangcentrum Rode Kruis Eeklo.

 

Op zoek naar iets nieuws om jouw smaakpapillen mee te verwennen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op donderdag 22 november kan je aansluiten bij 3 verschillende workshops waarbij je kennis leert maken met een andere cultuur en traditioneel leert koken. Schrijf je snel in en maak een culinaire reis naar alle uithoeken van de wereld. 

Tijdens elke workshop (2 uur) worden er twee gerechten gemaakt waarvan telkens één vegetarisch is. Op het einde van de workshop eten we samen met alle deelnemers zodat we ook van de andere keukens kunnen proeven. De deelnemers krijgen ook een receptenboekje mee waar ze alle recepten kunnen terugvinden. 

 

De workshops worden gegeven door anderstalige deelnemers die deze workshop zien als een Nederlandse oefenkans. Hou hier rekening mee en ga op een begripvolle manier om met elkaar. 

 

Meer info

 • donderdag 22 november
 • om 17.30 uur
 • De workshops gaan door in Wijkcentrum De Kring (Zuidmoerstraat 136/8, Eeklo) en in de bibliotheek (Molenstraat 36, Eeklo).
 • Prijs € 10, UiTPAS met kansentarief € 2,50
 • Inschrijven via 0472 74 09 22 of tine@wijkcentrumdekring.be

Week van de smaak 2018 koken 

Pop-up tentoonstelling Eeklose kost

Door VVV Eeklo, de Bibliotheek en COMEET 

 

VVV Eeklo bereidt voor u een selectie van haar meest smaakvolle objecten.
In de nieuwe pop-up tentoonstelling in de etalage naast het Jeneverhuis op het Van Hoorebekeplein krijgt u het verhaal van de Eeklose speculoos gepresenteerd. Een volgende vitrine toont enkele typische objecten uit een slagersatelier. Ook de sfeer van een authentieke keuken en eetkamer zal je kunnen opsnuiven, met een assortiment van allerhande keukengerei en kookboeken. 

VVV Eeklo, de Bibliotheek en COMEET  slaan voor deze nieuwe pop-up de handen in elkaar. De bib stelt een collectie oude kookboeken op in de etalage op het Van Hoorebekeplein. Omgekeerd kan u een selectie objecten van de VVV bekijken in de bibliotheek.

 

Kom tot en met 6 januari proeven van het Eeklose culinaire erfgoed in de etalage naast het Jeneverhuis op het Van Hoorebekeplein en in de bibliotheek.

 

Meer info

- 1 november – 6 januari

- Etalage op het Van Hoorebekeplein 1 en in de bibliotheek

- De pop-up is doorlopend en gratis te bezichtigen. 

 

UITBLINKERS, een film gemaakt door 10 kinderen

(première op groot scherm - i.h.k.v. Verbeelding op Scherp)

Georganiseerd door: vzw De Verstelling i.s.m. HuisvandeMens Eeklo, Wijkcentrum De Kring, vzw Mondina; Voedselteam Eeklo, NBHB en Vermeylenfonds.

 

Vzw De Verstelling realiseerde met tien kinderen uit de vijfde en zesde klas de documentairereeks ‘UITBLINKERS’ en stelt die in première voor aan het publiek. Om 17 uur première, om 18 uur serveren we hapjes i.h.k.v. Week van de Smaak, om 19 uur boekvoorstelling 'Herbakkers delen met Nieuwbakkers' en om 20u speelt Steven Vromman zijn nieuwste voorstelling 'Het Einde van de Wereld? Een Try-out!'.

 

Meer info 

 • zaterdag 17 november
 • om 17 uur
 • gratis
 • Jeugdcentrum Kubiek (Kerkstraat 121, Eeklo)
 • gratis
 • Inschrijven via 0486 22 00 82 of deverstelling@gmail.com 

 

uitblinkers

 

Fietstocht ‘gezonde filosofie van eerlijke handel’

Georganiseerd door: Oxfam Wereldwinkel Eeklo, Boelare 66, 9900 Eeklo

 

Fietstocht met tussenstop in de Wereldwinkel (aperitief, voorgerecht, hoofdschotel en dessert)

 

Meer info

 • zondag 25 november
 • om 12 uur
 • prijs: € 20, tot 12 jaar: € 10
 • Inschrijven in de Wereldwinkel of via 09 377 58 30 

Week van de smaak 2018 fietsen 

Praatcafé Eeklo voor mensen met kanker & hun naaste omgeving

Smaakverandering bij kanker

Door Berten Furniere (Chef Compass Group/Medirest in AZ Jan Palfijn) en Griet Van Parys (AZ Alma)

 

Smaakverandering komt heel vaak voor bij kanker en kankerbehandeling(en). Ze kan ervoor zorgen dat je plots een afkeer voelt tegenover sommige, vaak sterk geurende, voeding. Ook zogenaamde ‘negatieve associaties’ van voeding met bepaalde ervaringen tijdens de ziekte of de behandeling(en) kunnen je parten spelen. Als je bijvoorbeeld misselijk werd kort nadat je de laatste keer je lievelingsgerecht at, kan het dat je daar nu helemaal geen zin meer in hebt.

Smaak is een cruciale hefboom tussen voeding en gezondheid. Maar wat is smaak eigenlijk en hoe werkt ons smaakorgaan? Kan (selectieve) smaaksturing een oplossing bieden voor smaakmanco’s of smaakverandering? Hoe kan een chef in een ziekenhuis hierop inspelen? En hoe kan je zelf jouw eten aanpassen volgens jouw smaakverandering zodat je weer zin hebt om te eten?

Het is belangrijk om te blijven genieten van eten. Ondervoeding komt vaak voor bij kanker, en kan het welslagen van je behandeling(en) beïnvloeden of bijwerkingen ervan doen toenemen. Berten Furniere, chef voor Compass Group/Medirest in AZ Jan Palfijn en opgeleid in post-culinaire Gastro-Engineering, en Griet Van Parys, diëtiste oncologie in AZ Alma Eeklo, zullen je hierover meer informatie geven.

 

Meer info

 • donderdag 31 januari 2019
 • van 14 tot 16 uur
 • in LDC Zonneheem (Schietpoelstraat 9, Eeklo)
 • gratis
 • Inschrijven bij LDC Zonneheem via 09 377 02 46 of zonneheem@eeklo.be 

 

Week van de smaak 2018 praten 

 

Smakelijke streektoer

4 heerlijke streekgerechten op 3 smaakvolle locaties:

 • Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve (Eeklo)
 • Pomme Charelle (Maldegem)
 • Bachten ’t Kloosterhof (Bellem)

 

Met medewerking van 4 culinaire meesters

 • Jurgen Rysselaere (Jurgen kookt)
 • Tine Deschepper (Mi-oh)
 • Broes Tavernier (’t Vijfde Seizoen)
 • Ronny D’huyvetters (Huysmanhoeve)

 

Verzamelen op de Huysmanhoeve (Bus 1, 9900 Eeklo). De Nostalbus brengt jullie naar de verschillende locaties, onderweg krijgt u een boeiende uitleg over de smaken van het Meetjesland. Vertrekken kan om 10u30 of om 12u (terug omstreeks 16u of 17u15)

 

Kostprijs: 45 euro p.p.

Dit omvat transport, gids, een 4-gangenmenu en 2 drankdegustaties.

Inschrijven via info@plattelandscentrum.be of 09 379 78 37.

Meer informatie over de dag en de locaties: www.plattelandscentrum.be

Definitief ingeschreven na betaling op rekeningnummer BE17 7379 9999 9921 op naam van Plattelandscentrum Meetjesland. Geef bij betaling naam, aantal personen en vertrekuur door.

 

Nadien volgt nog een mail met de laatste praktische informatie.

 

 

 

 

 

Week van de smaak 2018

logos week van de smaak 2018 


Zoeken