Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Verkiezingen

 

Op zondag 26 mei 2019 vinden de verkiezingen plaats van het Europese parlement en de regionale parlementen (Federaal en Vlaams).

 

Wie kan er stemmen?

Om te mogen stemmen moet u:

  • Belg zijn (op 1 januari 2019);
  • in het bevolkingsregister zijn ingeschreven (op 1 januari 2019);
  • 18 jaar zijn (op 26 mei 2019);
  • niet uitgesloten of geschorst zijn van het kiesrecht (op 26 mei 2019).

 

Opgelet

In België geldt een opkomstplicht. Indien u kiesgerechtigd bent, bent u dan ook verplicht om deel te nemen aan de verkiezingen.

Indien u niet in de mogelijkheid bent om zelf te stemmen, kan een andere kiezer in uw naam stemmen. Die persoon kan maximum 1 volmacht meenemen.

Meer informatie over volmacht geven. 

 

Alle informatie over de verkiezingen zijn beschikbaar op www.vlaanderenkiest.be

 

We verkiezen 124 volksvertegenwoordigers voor het Vlaams Parlement en 150 volksvertegenwoordigers voor de Kamer. In alle 28 lidstaten van de Europese Unie kunnen eind mei 2019 de kiezers ook een stem uitbrengen om 751 Europese volksvertegenwoordigers te kiezen. België mag 21 Europese volksvertegenwoordigers afvaardigen.
U ontvangt een oproepingsbrief minimum 15 dagen vóór 26 mei. U dient zich aan te melden met de oproepingsbrief en identiteitskaart in het stemlokaal die op de oproepingsbrief staat, op zondag 26 mei, tussen 8 en 13 uur.

 

Op 26 mei (verkiezingsdag) is www.vlaanderenkiest.be dé website voor de officiële uitslagen. De site geeft onmiddellijk de tussentijdse resultaten door. Dat gaat snel. De website vernieuwt ook voortdurend. Je ziet dus de uitslag letterlijk evolueren. Je vindt er het aantal stemmen, het percentage stemmen dat een partij behaalt, de voorkeurstemmen van de kandidaten en projecties van de zetelverdeling, zowel in cijfers als aan de hand van een landkaart. Eenmaal alle resultaten definitief zijn weet je ook meteen wie verkozen is. Alle uitslagen zijn ook op je smartphone te volgen via de mobiele website: m.vlaanderenkiest.be

 

EU-burger in België?

Indien u een Europese burger bent die in België verblijft, kunt u in België deelnemen aan de Europese verkiezingen van uw land van herkomst.

Volg dan deze procedure.


Stemmen met potlood

In verschillende gemeenten wordt reeds gestemd met stemcomputers. Eeklo is daar niet bij. In onze stad wordt nog altijd met het potlood gestemd. 

 

 

 

 

 

burgerzaken

Stadhuis

Markt 34 - gelijkvloers

9900 Eeklo

tel. 09 218 29 00

fax 09 218 28 01

e-mail: burgerzaken@eeklo.be

diensthoofd: Mieke Van Hecke

Eeklo op Facebook - @stadEeklo op Twitter

 

Openingsuren:

- maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12.30 uur

- avondloket: iedere dinsdag van 15.30 tot 19.30 uur

 

 

Grote kaart


Zoeken