Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / mobiliteit&werken / dienst mobiliteit / inname openbaar domein

inname openbaar domein

parkeerverbod 480px

Verhuist u binnenkort? Plant u werken aan de gevel van uw woning? Is het nodig om een container te plaatsen aan uw woning? Dan bent u verplicht om een inname van openbaar domein aan te vragen aan het stadsbestuur.

INFO: mobiliteit@eeklo.be -  tel. 09 218 28 10

 

Inname van openbaar domein

Het openbaar domein staat in principe ter beschikking van iedereen. Wanneer u buiten uw eigen eigendom iets op straat plaatst dat hinderlijk of gevaarlijk is en een tijdelijke inname van trottoir, fietspad, parkeerstrook of rijbaan betekent, moet u de toestemming van het stadsbestuur vragen. Dit kan gaan om een verhuiswagen, een container, een stelling,…

 

De regels voor het gebruik van het openbaar domein zijn vastgelegd in wetten, één ervan is het verkeersreglement. Wanneer u het openbaar domein wil innemen, moet u dit aanvragen (inname van het openbaar domein). Deze aanvraag richt u aan de dienst Mobiliteit & Werken die de coördinatie en afhandeling op zich neemt. Deze coördinatie is noodzakelijk, anders ontstaan er onveilige of hinderlijke toestanden op de weg. De aanvraag van de inname van openbaar domein gebeurt liefst 14 dagen vóór de aanvang van de werken (bij kleine zaken - innemen van parkeerplaatsen) en 28 dagen vóór de aanvang bij grotere werken.

Het aanvraagformulier voor werken / inname die een langere tijd in beslag nemen, vindt u aan de balie van de technische dienst, Industrielaan 2 of op via de digitale balie. Als de aanvraag gunstig advies krijgt (ook vanwege de politie), ontvangt u een vergunning.

 

NIEUWVerhuist u? Worden er nieuwe meubels geleverd? Staat er een container voor klein afbraakwerk? Klaart u de klus in één dag, maar dient u wel een parkeerplaats in te nemen? Dan moet u dit verplicht melden bij de mobiliteitsdienst van de stad Eeklo, maar u kan dit doen tot drie werkdagen vóór de activiteit.
U krijgt een goedkeuring op basis van uw melding, en u dient er voor te zorgen dat u niet méér parkeerplaatsen in neemt dan u aanvraagt (en betaalt als de parkeerplaats in betalende of blauwe zone ligt) en dat de inname niet langer dan vijf dagen duurt.
U kan deze aanvraag digitaal doen en krijgt van de stadsdiensten een afgestempelde goedkeuring terug. Deze goedkeuring met vermelding van datum en plaats legt u voor in het voertuig dat op de parkeerplaats staat.

 

Klik hier voor het digitale meldingsformulier inname openbaar domein.

 

 

Klik hier voor het digitale meldingsformulier inname parkeerplaatsen voor max. 5 dagen.

(Gelieve het formulier minimum 3 werkdagen op voorhand aan te vragen, deze aanvraagtermijn moet gerespecteerd worden)

 

Een gewestweg?

Gaat het om een gewestweg, dan dient u eveneens toestemming te vragen aan de Afdeling Wegen en verkeer,... U dient in dit geval dus een vergunning te hebben van zowel AWV als van het stadsbestuur. Te veel aanvragen komen nu veel te laat binnen, zodat ze niet meer (goed) kunnen worden behandeld. Daar zal niet langer een vergunning kunnen voor afgeleverd worden. Het wordt dan enkel als kennisgeving bestempeld.

 

Info voor inname gewestweg: 

Afdeling Wegen en verkeer, Tieltsesteenweg 229 te Eeklo

tel.: 09 218 77 40 


Zoeken