Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Marie-Paule Franke and Dreamband

't klein podium

woe 24 jan 2017 - 20.30 uur - 't klein podium

’t klein podium is een iniatief van cultuurcafé de Bakkerei en Cultuurcentrum De Herbakker om Meetjeslandse artiesten een podium aan te bieden. In een intieme setting en met een drankje kan je genieten van het vele talent uit het Meetjesland.

locatie: cultuurcafé Bakkerei 

 

Marie-Paule Franke 


GRATIS 

 

Marie-Paule Franke komt uit een muzikale familie. Haar Joods-Duitse vader was cellist en speelde in het Berliner philharmoniker orkest. Marie-Paule Franke werd dan ook van jongs af aan ondergedompeld in de klassieke muziek en leerde piano spelen. Ze begon al snel te zingen. Jazz werd – via een omweg langs pop, rock, funk en chanson – haar favoriete genre. Ze volgde zanglessen bij o.a. David Linx en masterclasses bij Judy Niemack. Bij Freddie Sunder volgde ze jazz-orchestratie en -arrangement in het Koninklijk Conservatorium te Gent toen de jazzopleidingen daar pas opstartten. Ze zong in diverse bands en had in 1993 een opname met de BRTbigband. Marie-Paule is niet alleen een veelzijdige vocaliste. Sinds enkele jaren maakt ze eigen composities met persoonlijke teksten. Door de jaren heen heeft ze een heel eigen stijl ontwikkeld. De ontmoeting tussen de klassieke muziek, rock, pop en jazziconen – zoals Billie Holiday, Abbey Lincoln en Joni Mitchell – heeft een grote indruk nagelaten. Deze invloeden vind je dan ook terug in haar werk.

 

Samenwerking met Jazzlegenden

Eind 2010 begon ze met een nieuw project onder de naam “Marie-Paule Franke and Her Dreamband” waarbij ze samenwerkt met professionele muzikanten die op dezelfde golflengte zitten, op zoek naar zowel een stimulans als een inipiratiebron zoals o.a. de Vlaamse jazzlegende Erik Vermeulen en de Finse bassist Jouni Isoherranen (die o.a. bij Gabriël Rios en de Guinese koraspeler Djeli Moussa Condé speelt) met wie ze haar debuutalbum ‘Tales from a Lonely Room’ opnam. Eén van haar composities ('Bleue la réunion') werd verwerkt in een scène uit de Canadese film 'Someone Else's Wedding', geregisseerd door Pat Kiely en met in de cast o.a. Kathleen Turner, Jessica Paré en Kevin Zegers. De release van deze film wordt verwacht op 29 november 2017 (Whistler Film Festival (“Canada’s coolest film fest”). Marie-Paule heeft door de jaren heen een volledig eigen stijl opgebouwd. Haar stem klinkt soms ontroerend breekbaar en bij momenten doet haar frasering denken aan een musical- of zelfs cabaretzangeres. Marie-Paule zingt zowel in het Engels, Duits (dan doet ze denken aan een mix van Hélène Weiler, Marlène Dietrich en Gisela Mey) als het Frans. Naast haar eigen composities, put ze ook uit het boeiende jazzstandard repertoire.

Vandaag wordt Marie-Paule begeleid door pianist Mattias Vanhoecke (deed masterclasses bij Erik Vermeulen) en de jonge talentvolle trompettist, Sam Vandekerckhove uit Amsterdam. Momenteel werkt ze aan nieuwe composities, waarvan de release in de loop van volgend jaar (2018) wordt verwacht.

 

 

Bakkerei 


Zoeken