Direct naar hoofdmenu / zoekveld

FC Bergman

Het land Nod

vri 26 oktober 2018 - 20.30 uur - theater

 

Het Land Nod - ©Kurt Van der Elst 3 

€ 25 (incl. voorstelling en busvervoer) / € 7 UiTPAS met kansentarief

 

FC Bergman, opgericht in 2008, heeft een heel eigen theatertaal: anarchistisch, licht chaotisch en vooral extreem beeldend poëtisch. FC Bergman laat zich voor ‘Het land Nod’ inspireren door de majestueuze Rubenszaal van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Sinds de opening van het museum in 1890 huisvest het één van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis: Pieter Paul Rubens. De centrale zaal werd speciaal ontworpen voor doeken van zijn hand.

Het volledige museum wordt momenteel gerestaureerd en is dus gesloten voor publiek. Voor het gezelschap, dat naar de gestripte zaal ging kijken, was het een vreemde aanblik de lege Rubenszaal te zien. Alsof met de gaten in de muur een bres is geslagen in het reservoir van verhalen, dat zo langzaam lijkt leeg te lopen. Want naast de kunstwerken heeft het museum al die tijd nog iets anders in zijn enorme zalen opgeslagen: een verzameling van menselijke doortochten. Een onzichtbaar archief van verstilde blikken, overpeinzingen, meditaties.

Al meer dan een eeuw zoeken mensen verpozing en troost tussen deze meesterwerken. Al even lang staat de tijd tussen deze muren stil. En nu, net zoals in 1944, toen in de straat naast het museum de eerste V-bom op Antwerpen viel, zijn deze muren en daarmee ook deze bijzondere, verstilde tijd opengebroken.

FC Bergman vindt de ziel terug van de Rubenszaal, door die minutieus na te bouwen.

 

Locatie: Voor deze voorstelling nemen we de bus naar Schelle. De overweldigende scenografie komt helemaal tot z’n recht in de loodsen van de voormalige Electrabelsite. Onze chauffeur wacht het publiek op aan CC De Herbakker. Verdere praktische info volgt.

 

De Morgen (****) In ‘Het land Nod’ zoekt de kleine naakte mens beschutting tussen de enorme muren van het museum. Dat levert spannende beelden op.

 

van en met: Bart Hollanders, Joé Agemans, Marie Vinck, Stef Aerts, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten

productie: Toneelhuis 

 

Koop hier je tickets. 


Zoeken