Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / informatie / verkiezingen 25 mei 2014

verkiezingen 25 mei 2014
We verkiezen 124 volksvertegenwoordigers voor het Vlaams Parlement en 150 volksvertegenwoordigers voor de Kamer. In alle 28 lidstaten van de Europese Unie kunnen eind mei 2014 de kiezers ook een stem uitbrengen om 751 Europese volksvertegenwoordigers te kiezen. België mag 21 Europese volksvertegenwoordigers afvaardigen.

Hoe geldig stemmen?

(www.verkiezingen.fgov.be)


De kiezer mag op een gekozen lijst en steeds binnen dezelfde lijst :

  • zijn stem uitbrengen in het vak bovenaan de lijst (lijststem)
  • zijn stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-titularissen op de gekozen lijst (naamstemmen)
  • zijn stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-titularissen én één of meerdere kandidaat-opvolgers op de gekozen lijst (naamstemmen)
  • zijn stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-opvolgers op de gekozen lijst (naamstemmen)


Wanneer de kiezer een of meerdere naamstemmen heeft uitgebracht, maar tegelijk ook voor dezelfde lijst een lijststem heeft uitgebracht, dan wordt de stem bovenaan de lijst als niet-bestaande beschouwd.

 

 

Stemming bij volmacht

Kiezers kunnen hun stem uitbrengen door een volmacht te geven (artikel 147bis Kieswetboek). Hierdoor kan de volmachtdrager voor de volmachtgever stemmen. Voortaan kan volmacht worden gegeven aan gelijk welke andere kiezer. Iedere kiezer mag slechts 1 volmacht krijgen. Op de dag van de stemming dient de volmachtdrager in het bezit te zijn van het ingevuld en ondertekend volmachtformulier met het bijhorende attest, zijn eigen oproepingsbrief en identiteitskaart om de volmacht te kunnen uitoefenen in het stembureau van de volmachtgever.
Meer info over wanneer je volmacht kan geven vind je hier.

Klik hier voor de volmachtformulieren.


De stembureaus in Eeklo zijn open van 8 tot 14 uur.

 


Zoeken