Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / mobiliteit&werken / dienst mobiliteit / werken openbaar domein / renovatie plein Balgerhoeke

renovatie plein Balgerhoeke

Omschrijving

Het dorpsplein werd een ontmoetings­plek. Bovendien werd de lokale mobiliteit op een gepaste manier geordend en ver­beterd. De uitwerking van het dossier was in handen van Buro 4D samen met de Group Jos Dumoulin. Het heringerichte dorps­plein bestaat uit vier ruimtes:

  • op het open hoofdplein voor de kerk en de schooltoegang ligt een podium van ± 45 cm met de figuratie van de on­dergrondse schuilkelder. Dit plein is ook een veilige ontmoetings- en afhaal­plek zijn van de schoolkinderen;
  • tussen het plein voor de kerk en de spoorweg is een ritmisch bomen­plein met dolomiet aangelegd, met een lange zitmuur, een picknicktafel en een spelelement voor kinderen. Voor dit spelelement werd een wedstrijd ge­organiseerd waarvoor 17 ontwerpen binnenkwamen. In de randzone is een kiss&ride voorzien voor het vlot bren­gen en ophalen van de schoolkinderen. Ondertussen is er een winnaar gekozen: 'Open Handen' van het zevenkoppige Anatomic Design. Klik hier voor het nieuwsbericht.
  • ter hoogte van de spoorweg bevindt zich een veilig perron voorzien voor de stoom­trein, een toeristische attractie. Er staat ook een luifel met zonnepanelen met een laadpunt voor elektrische fietsen;
  • tenslotte is een parkeerzone voor­zien voor lang parkeren.

 

 

Fasen

Op maandag 7 maart 2011 startten de werken aan het plein in Balgerhoeke. Aannemer Cochuyt-De Smet begon met de rioleringswerken. Daarvoor werden de parking aan het station en de weg rond het plein opengebroken. De bomen op het plein - behalve de grote boom - verdwenen. In deze eerste fase werden de trottoirs nog niet opgebroken.

Daarna startte de aanleg van de parking, met 31 parkeerplaatsen. Na de parking werd het plein heraangelegd.

Ondertussen gingen ook de diverse nuts­maatschappijen aan de slag.

 

Sedert maandag 19 september 2011 was het plein van Balgerhoeke opnieuw bruikbaar voor het verkeer.

 

Met de heraanleg van het plein van Balgerhoeke werd één ruimte voor bewoners en bezoekers voorzien. Ze heeft verschillende zones: het autovrij kerkplein, het bomen- of dolomietplein, de stationszone met perron en de parking.  De inrichting is op maat van de voetgangers en fietsers, kinderen en senioren, de auto is er welkom aan stapvoetse snelheid.
De parking langs de spoorweg telt 31 parkeervakken en dient voor lang parkeren. U rijdt op het plein ter hoogte van de spoorweg en zo richting parkeervakken. Indien je kinderen naar school wenst te begeleiden, maak je best gebruik van deze parking.

Het plein voor de kerk is een verkeersvrij plein dat fysiek wordt afgesloten met paaltjes. Langs dit plein, ter hoogte van de weg, krijgt de schoolbus zijn stopplaats. Op het verkeersvrij plein wordt een podium geconstrueerd, waarop de plattegrond van de ondergrondse kelder te zien is. Rond het podium (onder de rand) wordt een witte LED verlichting aangebracht.

De bus van De Lijn stopt op de rijweg. De toegang aan de winkel op de hoek aan de kerk mag enkel gebruikt worden door ceremoniewagens en door aangelanden.

Het plein in dolomiet, aan de linde, zal kunnen gebruikt worden om petanque te spelen, maar ook om uit te rusten en mensen te ontmoeten. Langsheen het plein in dolomiet ligt een kiss & ride zone (tussen het café op de hoek en het verkeersvrij plein), waar je maximum vijf minuten mag blijven staan. Daar kunnen (groot)ouders hun kinderen afzetten om naar school te gaan en kunnen ze hen ’s avonds weer ophalen. Het is niet de bedoeling dat de auto’s daar blijven staan, daarvoor dienen de parkeerplaatsen aan de spoorweg.  U bereikt de kiss & ride zone via de oprit aan de spoorweg en rijdt opnieuw het plein af tussen het dolomietplein en het verkeersvrij plein.

Aan het perron werd een zonneluifel geplaatst, binnenkort komen er ook laadpunten voor elektrische fietsen. De glascontainers voor wit en groen glas werden aan het perron ondergronds gestoken. 

 

Het openingsfeest werd georganiseerd in december 2011. In december 2012 werd het kunstwerk 'Open Handen' op het plein geplaatst.

 

 

Plan

plan balgerhoeke 

 

Kostprijs

De totale kostprijs van het project bedraagt € 544.655. Hierin zijn ook de kosten voor straatmeubilair, speelobject, een zonne­luifel en ondergrondse glasbollen inbegrepen. Via het plattelandspro­ject PDPOII wordt een deel gefinancierd door het provinciebestuur, het Vlaams Gewest en de Europese Unie. Dit gaat om een bedrag van € 124.724,51.

financiering 480x250 

 

Bewonersbrieven

Klik hier voor de bewonersbrief van 3 maart 2011

Klik hier voor de bewonersbrief van 7 juli 2011 

Klik hier voor de bewonersbrief van 15 september 2011

 

 

Foto's

 

balgerhoeke voor 480x250

(2 maart 2011)

 

balgerhoeke 0803 480x250

(8 maart 2011)

 

balgerhoeke 180511 480x250

(18 mei 2011)

 

balgerhoeke 180511 250x480

(18 mei 2011)
 

balgerhoeke 240511 480x250

(24 mei 2011)

 

balgerhoeke 310511 480x250

(31 mei 2011)

 

balgerhoeke 080611 480x250

(8 juni 2011)

 

balgerhoeke 040711 480x250

(4 juli 2011)

 

balgerhoeke 020811 480x250

(2 augustus 2011)

 

balgerhoeke 020811b 480x250

(2 augustus 2011)

 

balgerhoeke 050811 480x250

(5 augustus 2011)

 

balgerhoeke 050811b 480x250

(5 augustus 2011)

 

balgerhoeke 230811 480x250

(23 augustus 2011)

 

balgerhoeke 310811 480x250

(31 augustus 2011)

 

parking 480x250

(10 september 2011)

 

balgerhoeke 061011 480x250
(06 oktober 2011)

 

IMG 1749 151211 250x333
(15 december 2011)

IMG 1750 151211 250x333
(15 december 2011)

 

IMG 1751 151211 250x333
(15 december 2011)

 

EEKLO BALGERHOEKE PLEIN 1 480x250 

(opening - december 2011)

 

handen 480x250

(Open Handen - december 2012)

 


projectopvolging

Benjamin Verstringe, technisch deskundige grondgebiedzaken

Stadskantoor,

Industrielaan 2

9900 Eeklo

 

tel. 09 218 28 34

e-mail: benjamin.verstringe@eeklo.be

 

 

 


Zoeken