Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / mobiliteit&werken / dienst mobiliteit / werken openbaar domein / restauratie grafzerken begraafplaatsen

restauratie grafzerken begraafplaatsen

Omschrijving

De begraafplaats gelegen langs de Molenstraat is deels een beschermd monument. Iedere eigenaar van een beschermd monument is verplicht deze te onderhouden.

Daarom werd vanuit het stadsbestuur een dossier opgemaakt om jaarlijks enkele grafmonumenten, waarvan de stad eigenaar is, te restaureren.

De restauratie omvat vooral het stabiliseren en conserveren van de zerken. Het reinigen ervan wordt bewust niet uitgevoerd om de natuurlijke verwering, wat samenhangt met de authenticiteit, niet te laten verdwijnen. Een eerste reeks van zes grafmonumenten werd op basis van een prioriteitenlijst overgemaakt aan de dienst onroerend erfgoed van de Vlaamse Overheid. Voor de restauratie kan er een subsidie bekomen worden voor 80% van de totale kostprijs met een maximum van € 30.000, exclusief BTW.

 

Naast de restauratie van grafmonumenten word in 2011 ook gestart met het herstel van de oostelijke kerkhofmuur. Deze herstelling gebeurt door leerlingen van het PTI Eeklo in het kader van hun 7de specialisatiejaar Renovatie Bouw.

 

Concessiehouders van een beschermd grafmonument kunnen voor het indienen van een dossier alle info vinden in de brochure van de Vlaamse overheid betreffende de Onderhoudspremie voor beschermde monumenten en op www.onroerenderfgoed.be.
Houd er rekening mee dat zonder voorafgaande toestemming van onroerend erfgoed geen werken mogen gebeuren aan het grafmonumenten.

Het is de bedoeling dat na de restauratiewerken deze grafmonumenten terug door burgers in concessie kunnen genomen worden. Hieromtrent wordt na voltooiing van de eerste reeks nog een informatiebrochure opgemaakt.

 

Informatie

Via deze link kan u meer informatie vinden.

 

 

Fase

De werken zullen in de zomer van 2012 uitgevoerd worden door Thienpont Gerard & Mario bvba uit Eke en Vandendorpe Arthur nv uit Brugge. De totale kostprijs bedraagt € 45.581,40 incl. btw waarvan € 25.835,92 gesubsidieerd wordt door Ruimte&Erfgoed.

 

Foto’s

 

kruiszerk 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kostprijs

45.000 euro voor grafmonumenten en kerkhofmuur


projectopvolging

Benjamin Verstringe, technisch deskundige grondgebiedzaken

Stadskantoor,

Industrielaan 2

9900 Eeklo

 

tel. 09 218 28 34

e-mail: benjamin.verstringe@eeklo.be

 

 

 


Zoeken