Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2010 / januari-februari / Geurstudie voor composteringsterrein

Geurstudie voor composteringsterrein

In opdracht van I.V.M./ Van Gansewinkel wordt een geurstudie uitgevoerd voor het composteringsterrein aan de Ringlaan. Na overleg tussen de opdrachtgevers, het stadsbestuur en de Milieu-inspectie werd besloten twaalf metingen uit te voeren in de loop van de komende maanden.

De Milieu-inspectie had zelf plannen voor een geurstudie, maar omdat de bedrijven dit nu zelf doen, is er overleg omtrent de inhoud en de wijze van uitvoeren van de studie tussen de diverse partijen: I.V.M. (Intergemeentelijke opdrachthoudende vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland), Van Gansewinkel, de Milieu-inspectie en het stadsbestuur.

De geurstudie werd in november gestart. Ondertussen werden al vier snuffelmetingen uitgevoerd. De oorspronkelijke opdracht bestond erin om in een periode van vier maanden tien metingen uit te voeren. Daarna zou een uitspraak worden gedaan over de geurverspreiding vanuit de groencomposteringen. De firma die de geurstudie uitvoert, is van mening dat tijdens winter- en zomerperiodes dezelfde geur wordt verspreid. In Eeklo is al eerder gebleken dat in de zomer de perceptie nochtans totaal verschillend is. Inwoners verblijven in de zomerperiode meer buiten en zijn op dat moment gevoeliger voor eventuele geurhinder. In de periode augustus-september is er bovendien verwerking van aangevoerde hoeveelheden bermmaaisel en gras. Deze fracties zijn de moeilijkst te verwerken fracties.

Op vraag van Milieu-inspectie en de stad werd overeengekomen om de meetperiode uit te breiden naar twaalf metingen. In de zomer/nazomerperiode zal zeker ook een meting worden uitgevoerd. Van de acht nog uit te voeren metingen, zullen twee metingen gebeuren tijdens het omzetten van de composthopen, drie tijdens een periode van activiteit (aanvoeren, opzetten hopen,..) en drie tijdens een periode van non-activiteit (vb. in de vroege ochtend, in het weekend,…). Eens de resultaten gekend zijn, zullen deze bekend gemaakt worden.

Om geurhinder te voorkomen, doen de I.V.M. en Van Gansewinkel er ondertussen alles aan om de aard van het aangeleverde groen, gras en bermmaaisel te controleren. Dit dient zo vers mogelijk te zijn om zoveel mogelijk geurhinder te vermijden.


(25 februari 2010)

Gerelateerd nieuws
milieu

Gerelateerd nieuws
geurstudie


Zoeken