Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2012 / maart / Vangst van zwerfkatten

Vangst van zwerfkatten

Op 19 maart start het stadsbestuur met een actie om de zwerfkatten in de stad te vangen, samen met RATO vzw. Het is de bedoeling om de katten onvruchtbaar en gezonder te maken. Elke gevangen zwerfkat wordt eerst getest op kattenleucose en kattenaids.

Wordt de kat positief bevonden, dan wordt hij/zij geëuthanaseerd. Is ze gezond, dan wordt ze gesteriliseerd / gecastreerd en eventueel behandeld voor vlooien e.d. Op deze manier wil de stad een gezonde kattenpopulatie overhouden die de huiskatten niet meer kan besmetten. Na de behandeling worden de katten terug in hun vertrouwd territorium geplaatst. Dit gebeurt in samenwerking met de Eeklose dierenartsen.

En de huiskatten?
Telkens in de derde week van elke maand op maandag, dinsdag en woensdag organiseert RATO vzw een kattenvangst, in die buurten waar zwerfkatten gesignaleerd worden. Om te vermijden dat er huiskatten zouden gevangen worden, willen we vragen of u uw lievelingsdier een halsbandje wil aandoen of wil binnenhouden op deze dagen, zodanig dat RATO vzw weet of het effectief om zwerfkatten gaat die in de vangkooi terecht zijn gekomen.

Uiteraard heeft de actie pas zin als ook de eigenaars van huiskatten hun verantwoordelijkheid opnemen. Zolang de huiskatten zich zonder beperkingen kunnen voortplanten, blijft het dweilen met de kraan open. We rekenen er dan ook op dat alle kattenliefhebbers zelf het nodige zullen doen om hun kat onvruchtbaar te laten maken of ze tenminste de pil te geven.

Op volgende data zullen er vangacties plaatsvinden:
april: 16 – 17 – 18
mei: 21 – 22 – 23
juni: 18 – 19 – 20
juli: 16 – 17 – 18
augustus: 20 – 21 – 22
september: 17 – 18 - 19
oktober: 15 – 16 – 17
november: 19 – 20 - 21
december: 17 – 18 - 19

 

zwerfkat

(16 maart 2012)

 Zoeken