Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2014 / augustus 2014 / overlijden kunstfotograaf Lieven Nollet (99)

overlijden kunstfotograaf Lieven Nollet (99)

Veertien dagen voor zijn honderdste verjaardag (27 augustus) overleed in onze stad de gekende en bekende kunstfotograaf Lieven Nollet.

Lieven Nollet werd geboren in Maldegem op 27 augustus 1914, een maand voor het uitbreken van de Groote Oorlog. Reeds op 8-jarige leeftijd ging hij naar de Academie in Maldegem, en op 16-jarige leeftijd haalt hij er het diploma van kunstschilder. Op dat moment krijgt hij van zijn moeder een eerste fototoestel: een zwart bakje zonder lens, de camera obscura (de zogenaamde gaatjescamera). Na het vertonen van zijn eerste film aan de  in Maldegem gevestigde fotograaf Zandyck, kon hij daar twee jaar aan de slag. Nadien trok hij naar Gent (De Raedemaeker) en Brussel (Ferdinand Boeule).
Na zijn legerdienst (1930), begint hij een eigen zaak in de Edestraat te Maldegem om in 1939 - onder impuls van rechter De Taeye - in Eeklo aan het Koningin Astridplein zijn beroep uit te oefenen. Hij portretteerde duizenden mensen, waaronder een uitzonderlijk model, waarmee  hij op 7 mei  1942 huwde: Adriana Criel, “Adri” voor de intimi. Zij was van Waarschoot (geboren op 17/1/1923).
In 1946 werden op de internationale  fototentoonstelling in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis te Brussel, zijn foto’s met de grootste onderscheiding gekwalificeerd door de jury!
In 1950 verhuizen ze naar de Markt in Eeklo, in een door hen pas gebouwd huis met een gloednieuwe fotozaak. Lange tijd maakt hij er portretten in een wonderlijke studio, maar ook vele trouwreportages, pasfoto’s, eerste en plechtige communiefoto’s, en de beroemde familiefoto’s die op de scharniermomenten van Eeklose en Meetjeslandse familielevens werden genomen. Lieven Nollet legde deze kiekjes op een eigenzinnige wijze én met een eigen stijl vast.
Daarnaast verkoopt hij alle zaken die ‘het wonder van de fotografie” mogelijk maken in zijn drukbeklante winkel, en in de meest florissante periode in drie bijhuizen te Zelzate, Assenede en Zomergem.
Hij beschouwde de fotografie als grote kunst.

 

Op 72-jarige leeftijd (1986) gaat hij met pensioen, maar niet met rust. Hij had toen reeds 56 jaar intens gefotografeerd. Hij bleef werken in zijn atelier, en schildert er de portretten die hij ooit fotografeerde in zwart-wit, of: hij zet er een kleur bij, in sanguin of olijfgroen, krijtrood en zelfs levensechte kleuren die hij uit het uitgerijpte leven greep.
In september 2011 organiseerde de VVV zijn grote overzichtstentoonstelling in het Jeneverhuis van de toen 97-jarige, originele, enthousiaste fotograaf, die niet te stuiten was. Bij deze gelegenheid werd hij door de VVV en het Stadsbestuur gehuldigd als één van de belangrijkste fotografen in de stad  Eeklo, met een eigenzinnige kijk, bewust poserende modellen, karakteristieke foto’s, met schitterende licht- en verlichtingseffecten.
Lieven Nollet sr., laat na 72 jaar huwelijksleven een weduwe achter: Adriana Criel, een zoon: Lieven junior, en verloor voorheen reeds zijn dochter Erica (1946-2010) en zoon Peter (1961-1978), hij had vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.
Zijn uitvaart is op woensdag 20 augustus om 11 uur in de decanale Sint-Vincentiuskerk van Eeklo.

 

Het  stadsbestuur van Eeklo biedt de familie onze hun oprechte deelneming aan en is fier zo’n uitzonderlijke stadsgenoot te hebben gehad.

 

Hieronder Lieven en Adriana Nollet ter gelegenheid van hun platina huwelijksverjaardag in 2012:

lievennollet overlijden

 


Zoeken