Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2014 / maart 2014 / Rik De Boever en dansclub S-Pression halen trofee voor sportverdienste binnen

Rik De Boever en dansclub S-Pression halen trofee voor sportverdienste binnen

Rik De Boever werd gehuldigd voor zijn 40-jarige carrière bij MZV waterpolo. S-Pression bestaat 10 jaar en heeft een (inter)nationale uitstraling.

INDIVIDUELEN

Rik De Boever ontving de trofee voor sportverdienste. Bij de opening van het stedelijk zwembad (1968) en de oprichting van de Meetjeslandse Zwemvereniging startte Rik eerst als zwemmer. Wanneer hij in 1980 de zwemsport definitief vaarwel zegde, stonden er enkele Belgische aflossingstitels op zijn palmares. In 1973 had hij al samen met William Cobert de basis gelegd van de Eeklose waterpoloploeg. Als speler-trainer debuteerde hij in de lagere regionen van de waterpolocompetitie maar na enkele jaren werd de promotie naar tweede klasse afgedwongen. Dat Rik één van de sterkhouders van de ploeg was bewijst zijn selectie voor de nationale junioresselectie. Na een ongeval in 1979 concentreerde hij zich op het coachen van de Eeklose waterpoloploeg.

Na kampioenentitels in quasi elke jeugdreeks werden zij een vaste waarde in de eerste nationale reeks. De Eeklose lichting was zo getalenteerd dat zij al snel de ruggengraat van de nationale juniores vormde, met Rik als coach ! In 1993 volgde echter een domper van formaat : omwille van het ondiepe bad in Eeklo diende de club te degraderen naar tweede klasse (iets wat vorig jaar opnieuw gebeurde). Vanaf 1996 speelde Eeklo terug waar het thuishoorde, met name in de hoogste klasse. Er kwam een nieuwe generatie aan, met o.m. Mich De Boever (zoon van Rik) en die luidden onder de deskundige leiding van hun leermeester een nieuwe hoogconjunctuur in voor de Eeklose waterpolo.

Riks grote verdienste bestond erin dat hij de oudere generatie perfect kon laten samenspelen met die jonge leeuwen. Het resulteerde ieder jaar weer in een mededingen naar een plaatsje in de play-offs of zelfs het spelen van een bekerfinale (2013). Rik zijn werk in Eeklo werd uitermate naar waarde geschat in de Belgische waterpolowereld. Van 1999 tot 2003 werd hij nationaal coach bij de jeugd met tweemaal kwalificatie voor het Europees Jeugdkampioenschap en eenmaal aan het Wereld Jeugd kampioenschap (-20 jaar) als gevolg. Op het WJK te Napels behaalde de Belgische ploeg een onverhoopte maar schitterende twaalfde plaats. Van 2003 tot 2007 was Rik bondscoach van de nationale seniorenploeg, met als hoogtepunt de deelname aan de Universiade te Izmir in 2005. Tevens slaagde Rik erin om de nationale ploeg tweemaal op het ‘b’ Europees kampioenschap te krijgen. Wat toch de top 20 in Europa betekent.
Rik bleef coach van de waterpoloploeg in Eeklo tot en met 2013, een loopbaan van veertig jaar!

Rik haalde het van Lucien Heyde (Atletiekclub Meetjesland). In de masterscategorie M55 behaalde hij in 2012-2013 volgende successen : provinciaal en Belgisch kampioen veldlopen, winnaar Lotto Cross Cup, Belgisch kampioen indoor op 1500 m, Belgisch kampioen outdoor op 800 m en 1500 m, Belgisch record op 2000 m, Belgisch recordhouder (M55) op 800, 1000, 1500, 2000 m en de mijl, Europees recordhouder (M55) op de mijl, beste wereldjaarprestatie op de 1500 m

CLUBS

Bij de clubwerking ontving dansschool S-Pression de trofee voor sportverdienste. De club viert zijn tienjarig bestaan. De dansschool heeft al die tijd een sterke aantrekkingskracht uitgeoefend op zowel kleuters, jongeren als volwassenen. Aanvankelijk gestart als een bescheiden club met 75 dansers is zij intussen uitgegroeid tot een sportvereniging met meer dan 600 actieve dansers. In de voorbije tien jaar heeft S-Pression enkele duizenden Meetjeslanders de kans geboden een zinvolle vrijetijdsbesteding te beoefenen.
Zij zijn sterk in diverse dansdisciplines : jazz, funk, street, hip hop, klassiek, kleuter- en kinderdans, modern, disco, party robics. Naast de reguliere werking zorgen de dansstages tijdens de schoolvakanties voor zowel dans- als vakantieplezier.
In 2008 veroverde S-Pression de titel ‘Ambassadeur voor Vlaanderen moderne dans’ en in 2011 de titel ‘Ambassadeur voor Vlaanderen urban dance’. Een lid van S-Pression, Fréderic De Smet, won in 2013 de wedstrijd ‘So you think you can dance’ en zorgt daarmee voor de kers op de taart. Fréderic, ontdekt en opgeleid in S-Pression, zorgt wekenlang voor uitbundige taferelen binnen en buiten de dansclub.

 

sportkampioenen spression280214 MM 2 480


De andere kandidaten bij de clubs waren:

Atletiekclub Meetjesland
Voor Atletiekclub Meetjesland was 2013 één der beste jaren sinds de oprichting van de club. Dit vertaalt zich niet enkel in een twintigtal individuele Belgische of internationale titels  maar ook in de vijf medailles in teamverband, behaald op diverse Belgische kampioenschappen estafette. De Meetjeslandse atleten veroverden samen 192 medailles.

MZV Waterpolo

2013 werd een bijzonder jaar in het 40e levensjaar van de waterpoloploeg uit Eeklo. Jammer genoeg hing net als twintig jaar geleden het zwaard van Damocles boven het hoofd met een verplichte verbanning naar tweede klasse. Ze haalden volgende titels: nationaal kampioen U13, nationaal kampioen U20, landskampioen bij de dames, 3e plaats voor de heren in de hoogste klasse, bekerfinalist bij de dames en bekerfinalist bij de heren.

SMO Specialized Triatlon Team
Naar goede gewoonte behoorde SMO Specialized Triatlon Team vorig sportseizoen tot de top in België: Belgisch kampioen ploegentriatlon bij de dames, Belgisch kampioen mixed ploegen aflossing, 3de plaats Belgisch kampioenschap mixed ploegen aflossing jeugd,     3de plaats Belgische ploegenkampioenschap duatlon bij de dames.

In 2013 waren 5 atleten lid van de Belgische ploeg triatlon en 1 atleet lid van de Nederlandse ploeg triatlon. SMO was in 2013 de tweede beste club in België bij de heren op de nationale ranking en de vierde beste club bij de dames.
Meest opmerkelijke individuele prestatie : Jelle Geens : 2de plaats Europese kampioenschappen beloften te Holten
De SMO-atleten behaalden 13 individuele triatlon overwinningen bij de elite.


Tijdens het sportkampioenengala werden honderden provinciale en nationale kampioenen op het podium gehaald. Bovendien werd presentator Louis De Pelsmaecker gehuldigd voor zijn jarenlange journalistieke carrière die hij in Eeklo wilde afsluiten.

sportkampioenen 280214 MM 1 480

(Michel Moens)


Zoeken