Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2014 / mei 2014 / Verkiezingen op 25 mei 2014

Verkiezingen op 25 mei 2014

We verkiezen 124 volksvertegenwoordigers voor het Vlaams Parlement en 150 volksvertegenwoordigers voor de Kamer. België mag 21 Europese volksvertegenwoordigers afvaardigen.

Op zondag 25 mei is het verkiezingsdag. We verkiezen dan 124 volksvertegenwoordigers voor het Vlaams Parlement en 150 volksvertegenwoordigers voor de Kamer. In alle 28 lidstaten van de Europese Unie kunnen eind mei 2014 de kiezers ook een stem uitbrengen om 751 Europese volksvertegenwoordigers te kiezen. België mag 21 Europese volksvertegenwoordigers afvaardigen.

 

Hoe stem je geldig?

De kiezer mag op een gekozen lijst en steeds binnen dezelfde lijst :

- zijn stem uitbrengen in het vak bovenaan de lijst (lijststem)

- zijn stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-titularissen op de gekozen lijst (naamstemmen)

- zijn stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-titularissen én één of meerdere kandidaat-opvolgers op de gekozen lijst (naamstemmen)

- zijn stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-opvolgers op de gekozen lijst (naamstemmen)

Wanneer de kiezer een of meerdere naamstemmen heeft uitgebracht, maar tegelijk ook voor dezelfde lijst een lijststem heeft uitgebracht, dan wordt de stem bovenaan de lijst als niet-bestaande beschouwd.

 

Stemming bij volmacht

Kiezers die niet zelf kunnen gaan stemmen (ziekte, job, verblijf in het buitenland) kunnen ook hun stem uitbrengen door een volmacht te geven (artikel 147bis Kieswetboek). Hierdoor kan de volmachtdrager voor de volmachtgever stemmen. Voortaan kan volmacht worden gegeven aan gelijk welke andere kiezer. Iedere kiezer mag slechts 1 volmacht krijgen. Volmacht kan in de meeste gevallen worden gegeven tot de dag van de stemming. Enkel bij vakantie in het buitenland kan de volmacht maar tot de dag vóór de stemming gegeven worden.

Het volmachtformulier is eenvoudig in te vullen en er dient alleen een attest te worden toegevoegd.

Via www.eeklo.be/informatie/verkiezingen_25_mei_2014 kan je de volmachtformulieren vinden.

Deze formulieren zijn ook gratis verkrijgbaar bij het stadsbestuur, dat eveneens aanvullende toelichtingen kan geven. Op de dag van de stemming dient de volmachtdrager in het bezit te zijn van het ingevuld en ondertekend volmachtformulier met het bijhorende attest, zijn eigen oproepingsbrief en identiteitskaart om de volmacht te kunnen uitoefenen in het stembureau van de volmachtgever.

De stembureaus in Eeklo zijn open van 8 tot 14 uur.

 

 

afb verkiezingen 


Zoeken