Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2014 / november 2014 / Later begint vandaag

Later begint vandaag

Een infoavond over vroegtijdige planning van je levenseindezorg op woensdag 19 november om 19.30 uur in CC De Herbakker. Dr. Manu Keirse geeft een uiteenzetting, gevolgd door een infobeurs.

We dromen allemaal van een lang en gezond leven maar toch komt er vroeg of laat een einde aan dit leven. Dit einde willen we graag zonder pijn en op een waardige manier beleven. Dankzij een goede palliatieve zorg kan in de laatste levensfase gelukkig de pijn vaak gestild en het comfort verhoogd worden zodat levenskwaliteit zo veel mogelijk gewaarborgd kan worden.
 
Wie kan beter dan jijzelf aangeven wat voor jou waardig is en nog kwaliteit van leven betekent.
Nadenken over de zorg die je dan zou wensen, doet je stilstaan bij zwaar of ongeneeslijk ziek zijn, bij afscheid nemen, bij pijn en verdriet. En daarover praten doen we meestal liever niet.
 
Misschien ken je familie of mensen in je directe omgeving waarbij op het einde van hun leven nog allerlei medische behandelingen werden uitgevoerd die eigenlijk het welzijn van de zieke niet ten goede kwamen. 
Als jij in een gelijkaardige situatie zou zijn, wat zou jij dan wensen dat er wel of helemaal niet meer gebeurt? Met wie heb je al eens gesproken over je visie op je eigen ‘levenseinde’? Over je verwachtingen in je laatste levensfase? Hoe wil je die doorbrengen? Waar wens je verzorgd te worden?
Maar wat als je op het einde niet meer in staat bent of de kracht niet meer hebt om je wensen en keuzes te uiten. Tijdig nadenken over die vragen, erover praten met familie, je huisarts of een goede vriend helpt om op het einde van je leven die zorg te krijgen die best bij je wensen aansluit.
 
Het is goed om na deze gesprekken een aantal zaken te noteren in een ‘wilsverklaring inzake je gezondheidszorg en levenseinde’. 
Hierin kan je weergeven wat je waarden zijn, welke behandelingen je niet meer wil en kan je verzoeken tot euthanasie in geval van onomkeerbaar coma.
Bovendien kan je een vertegenwoordiger aanduiden die er kan over waken dat je wensen gerespecteerd worden wanneer je dit zelf niet meer kan duidelijk maken.
Je hebt hier geen notaris of jurist voor nodig maar bezorg wel een ondertekend exemplaar aan je arts, aan iemand uit je directe omgeving en aan je vertegenwoordiger. 
 
Nu het nog kan is het aangewezen om na te denken over belangrijke wensen en keuzes op het einde van je leven, deze te bespreken met je arts en familie en deze vast te leggen. Het helpt jou en je omgeving om met minder angst en meer vertrouwen het levenseinde tegemoet te gaan. Wacht er dus niet te lang mee!
 

Wil je meer weten over dit onderwerp, dan ben je welkom op de voordracht van Prof. dr. Manu Keirse op woensdag 19 november om 19.30 uur in CC De Herbakker. 
Prijs: € 5 (infomap en drankje inbegrepen).

Na de voordracht kan je met je vragen terecht bij de infokiosken die staan opgesteld in de polyvalente zaal.

 

Organisatie: Palliatieve Zorg Gent-Eeklo i.s.m. Stad Eeklo & Soroptimist Eeklo-Meetjesland

Inschrijven: tel. 09 218 94 01

ptz.genteeklo@palliatieve.org

 

 
Bron : Denk er aan voor je er aan toe bent, Manu Keirse, Emeritus hoogleraar, Faculteit geneeskunde, KU Leuven
 

aff laterbegintvandaag

 

Gerelateerd nieuws
levenseinde

Gerelateerd nieuws
zorgplanning

Gerelateerd nieuws
keirse


Zoeken