Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2014 / september 2014 / Eeklo haalt zilveren medaille op Entente Florale

Eeklo haalt zilveren medaille op Entente Florale

Eeklo wint een zilveren medaille op de Entente Florale, de Europese groen- en bloemenwedstrijd waar de stad afgelopen zomer aan deelnam (omwille van de titel van Vlaamse groen- en bloemenstad). De stad krijgt hiermee een onderscheiding voor haar toekomstvisie en huidig groenbeleid.

De deelnemende Europese steden werden op basis van een tiental categorieën beoordeeld, en kwamen zo in diverse niveaus terecht. De Eeklose delegatie (afvaardiging van de milieudienst en dienst ruimtelijke ordening, samen met schepen van stadsvernieuwing Bob D’Haeseleer) die in Boedapest (Hongarije) de prijsuitreiking en de internationale uitwisseling bijwoont, was fier om te horen dat de Eeklose realisaties en de toekomstvisie door de jury wordt ingeschat op het op één na hoogste niveau en dus een zilveren medaille opleverde.

Het beheerplan van het Heldenpark, het vernieuwd plein van Balgerhoeke en de natuurlijke aanpak van de begraafplaats vielen erg in de smaak. Elementen als natuurlijke omgeving, milieu-educatie, participatie, ruimtelijke planning, landschapsontwikkeling (met een pluim voor de groene verbindingen van buitengebied naar stadscentrum) scoren zeer goed. De jury loofde ook de vele doordachte en creatieve manieren waarop Eeklo zoekt naar ecologische oplossingen zonder chemicaliën te gebruiken. Dit is erg tijds-, geld- en arbeidsintensief, maar essentieel voor een gezonde leefomgeving.

De jury gaf ook diverse suggesties, waaronder enkele items waaraan nu en in de nabije toekomst aan gewerkt wordt: een beeldkwaliteitsplan voor de stad, opmaak van een bomenplan, toepassen van alternatieve seizoensbebloeming. De Eeklose delegatie kreeg ook creatieve insteken van de jury om naast ‘toongroen’ meer speelmogelijkheden te realiseren, om het ecologisch toerisme in het buitengebied te promoten en om nog meer acties te voeren rond zwerfvuil in de stad.

Wat Eeklo allemaal deed voor de Entente Florale ‘Elk zijn stek’ actie, vind je op www.eeklo.be/wonen_leven/milieu_natuur/Elk_zijn_stek_2014
 

logo elkzijnstek

 


Zoeken