Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2014 / september 2014 / Open Monumentendag 2014

Open Monumentendag 2014

Deze staat in Eeklo ook deels in het teken van de herdenking van Wereldoorlog I, met de start van de tentoonstelling (OVER)LEVEN IN WO I: HET DAGELIJKS LEVEN IN EEKLO en met geleide wandelingen door de stad. In de Huysmanhoeve is een rondleiding en tentoonstelling.

1. TENTOONSTELLING:(Over)leven in WO I: het dagelijks leven in Eeklo

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontberingen, de geringe bewegingsvrijheid, de hongersnood, de opeisingen... De gebouwen, zoals het vredegerecht, het stadhuis en de ambtswoning van de Duitse commandant, staan centraal. Rode draad zijn oude oorlogsaffiches.
Tijdens OMD is de tentoonstelling extra lang open; nl. van 10 tot 18 uur.
 
PRAKTISCHE INFO
Tieltsesteenweg 22
Openingsuren: Doorlopend van 10-18 uur
Andere openingsuren: nog van 15/09 t.e.m. 12/10: vrij-zat--zon 14-18 uur
 
 

2. Wandeling: (Over)leven in WO I: oorlogssporen in Eeklo

Tijdens de rondleiding focust de gids op de rol van nog bestaande historische gebouwen, de verboden zones voor de inwoners van Eeklo, de logementsplekken van de Duitsers, de ontspanningsoorden, waar affiches werden aangeplakt... Er is ook een gratis wandelbrochure af te halen in het stadhuis. Na 14 september is de brochure aan € 1 te koop in het infopunt toerisme in de bibliotheek.
 
PRAKTISCHE INFO
Stadhuis, Markt 34
Vertrek/startuur: 11 uur, 14 uur en 16 uur aan het stadhuis
Duur: 1.30 uur
Afstand: ca. 3 km
 
 

3. Activiteit voor kinderen: Ontdek de Meetjeslandse monumenten en help Tobias! (COMEET)

Tobias is gek op monumenten! Hij verzamelt er foto's van en plakt die in een groot boek. Maar dat boek is nu verdwenen! Help jij Tobias? Neem op 14 september foto's van monumenten in het Meetjesland en stuur die naar tobias@comeet.be. Misschien win je wel een prijs! Tobias maakte voor jou ook een leuke opdracht in elk open monument in het Meetjesland. Doe je mee?


4. Huysmanhoeve - Bus 1

Dit jaar wordt het verleden en de toekomst van Streekcentrum Huysmanhoeve belicht aan de hand van de gebouwen op de site, en in het bijzonder de oude koeienstal. Het in 1958 opgerichte gebouw was destijds een pareltje van de moderne landbouw. Vandaag biedt het ruimte aan het regionaal erfgoeddepot. Daarnaast wordt het landschappelijke aspect van de boerderij belicht: wat vertelt de natuurlijke omgeving over toen en nu, o.m. aan de hand van de omwalling rond de hoeve en de rol van knoteiken. Je ontdekt alles over vroeger, nu en toekomst van de hoeve.
Doe mee aan één van de rondleidingen die georganiseerd worden!
  • Poort naar het Meetjesland: een rondleiding  in en rond deze voormalige pachthoeve laat je kennismaken met de rijke geschiedenis en boeiend architecturaal erfgoed. Maar wat gebeurt er nog achter deze muren? Wat is de link met de legende van de Herbakker? Ontdek het erfgoed uit het verleden en leg het verband tussen heden en  toekomst o.l.v. Frieda De Bouver. Om 11 en om 15 uur, startplaats Poortgebouw, max. 30 deelnemers.
 
  • Erfgoeddepot: de transversale cel van de Provincie Oost-Vlaanderen verzorgt een rondleiding in de koeienstal, momenteel in een fase van herbestemming tot erfgoeddepot. Om 14 en 16 uur, startplaats aan de koeienstal.
 
Verder kan je in de namiddag doorlopend genieten van de originele culinaire versnaperingen van het Culinair Genootschap, dat zich dit jaar focust op het bewaren en beschermen van voedsel, onder de titel Beschuit&Muisjes.
 
PRAKTISCHE INFO
De hoeve is open van 10 tot 18 uur. Toegang en rondleidingen gratis. Reservatie voor de rondleidingen is nodig.
Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve – Bus 1 – 9900 Eeklo – huysmanhoeve@plattelandscentrum.bewww.plattelandscentrum.be - 09 327 04 47
 

omd2014

 

Gerelateerd nieuws
open monumentendag,wereldoorlog

Gerelateerd nieuws
overleven


Zoeken