Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2015 / december 2015 / Wielerkampioen Erik De Vlaeminck (70) overleden

Wielerkampioen Erik De Vlaeminck (70) overleden

Vrijdagmiddag, 4 december 2015 is de Eeklose veldritlegende Erik De Vlaeminck op 70-jarige leeftijd overleden. Erik was reeds geruime tijd ziek en verbleef in een verzorgingstehuis in Middelkerke. Hij werd zeven keer wereldkampioen in het veld.

Toen Erik De Vlaeminck op 15-jarige leeftijd voor het eerst een rennerstenue aantrok kon niemand vermoeden dat de kwieke Eeklonaar later zou uitgroeien tot de beste veldrijder uit de wielergeschiedenis. Eeklo stond volledig op zijn kop toen Erik in 1966 in het Spaanse Béasain als eerste Belg de felbegeerde wereldtitel behaalde. Later zouden er nog zes regenboogtruien volgen. Met die zeven wereldtitels is hij de absolute recordhouder. Op zijn palmares prijken ook nog vier nationale veldrittafels. Maar de oudere broer van Roger was veel meer dan enkel veldrijder. Zowel op de piste als op de weg behoorde hij eveneens tot de absolute top. Zo won hij onder meer in 1968 een rit in de Tour en in 1969 de Ronde van België.

 

Na een wat moeilijke periode verdween Erik even van het wielertoneel. Tot wanneer in 1989 de toenmalige BWB-voorzitter Ernest De Vuyst hem aanstelde tot veldritcoach. Het bleek een goede beslissing. Erik De Vlaeminck gaf immers graag zijn kennis door aan de jongeren. Zijn enthousiasme maakte indruk, met de nodige kwinkslagen en kwajongensstreken, maar ook met de ernst en discipline wanneer het nodig was. Aan het einde van de rit stonden er 12 wereldtitels en 29 wk-medailles op de teller.

 

Erik droomde van een rustig leven in de Westhoek na zijn oppensioenstelling. Jammer dat gezondheidsproblemen zijn onbezorgde leventje zo snel kwamen doorkruisen. De wielersupporter zal zich Erik De Vlaeminck blijven herinneren als iemand die met veel passie en vuur altijd voor zijn sport is opgekomen en die zijn sport letterlijk en figuurlijk uit het slijk heeft getrokken. Door zijn bezieling en gedrevenheid staat het veldrijden in België nu op een zeer hoog niveau.

Dat hij nu moge rusten in vrede.

(Mark Van Hamme)

erik6 web1 

 

 

 


Zoeken