Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2015 / januari 2015 / Kapdag

Kapdag

Dit jaar is er op 7 februari opnieuw een kapdag in het ‘stadsbos’ van Eeklo. Deze traditie startte reeds een tiental jaar geleden. De bedoeling is om de burgers te laten meehelpen bij het beheer van het bos. Het stadsbos werd opgedeeld in verschillende zones die kaderen binnen het natuurinrichtingsproject van het Galgenhof.

Een deel van het Galgenbos wordt beheerd als middelhoutbeheer. Er worden enkele doorgroeiers aangeduid en in de onmiddellijke omgeving van deze bomen wordt hakhoutbeheer toegepast om doorgroeiers zoveel mogelijk kansen te geven. Het is in dergelijke zone dat de kapdag kan georganiseerd worden. De bomen worden op voorhand gekapt door Pro Natura en reeds in stukken van 1 meter gezaagd. De takken blijven liggen en worden op een hoop gelegd of er worden takkenrillen mee gemaakt. Deze takkenrillen en/of hopen bieden belangrijke schuilplaatsen voor talloze dieren.

 

De grote stukken hout worden met de kruiwagen uit het bos gehaald om de fauna en flora in het bos zo weinig mogelijk schade te berokkenen.

 

De kapdag biedt burgers de mogelijkheid om op een leuke manier kennis te maken met het bos en de natuur. We willen de mensen op die manier weer laten proeven van het stukje natuur in de stad en laten zien dat natuur in de stad een grote meerwaarde heeft. En het harde werk wordt beloond! Op het einde van de dag wordt het hout verdeeld onder de aanwezige vrijwilligers. Hout is een natuurlijke brandstof en volledig CO2 neutraal, dus dit willen we alleen maar aanmoedigen. Verder worden de aanwezige vrijwilligers getrakteerd op een kop warme soep in de voormiddag en in de namiddag koffie met cake. Het belooft een gezellige dag te worden!

 

Heb je interesse? Neem dan contact op met de milieudienst!

Tel. 09/218 28 20 of milieudienst@eeklo.be

 

kapdag 7feb 


Zoeken