Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2015 / januari 2015 / Oostende krijgt prijs Lage Drempel in Eeklose Kunstacademie

Oostende krijgt prijs Lage Drempel in Eeklose Kunstacademie

tijdens een inspiratienamiddag rond het aan de slag gaan met kwetsbare mensen en mensen met een beperking vanuit Deeltijds Kunstonderwijs, amateurkunsten en lokaal beleid.

Het Netwerk tegen Armoede reikt op donderdag 15 januari haar ‘Prijs voor de laagste drempel’ uit aan de stad Oostende. Om de twee jaar verkiezen verenigingen waar armen het woord nemen een vrijetijdsaanbieder die extra  inspanningen levert voor mensen in armoede. In 2012 was CC De Kollebloem uit Puurs de terechte winnaar.

 

Dit jaar kozen we er voor om een lokaal vrijetijdsbeleid als geheel in de bloemetjes te zetten. Oostende won, dankzij inspanningen op verschillende domeinen; er is het succesvolle initiatief van ‘Kunstkans’, ‘Cultuurkans’ en ‘Sportkans’ waarmee honderden gezinnen in armoede de kans krijgen om hun kinderen in te schrijven in sportclubs, de kunstacademie enz. Daarnaast is Oostende één van de nieuwe UiTPASregio’s en wordt het volledige aanbod binnenkort onder één UiTPAS aangeboden, met korting voor mensen in armoede. Tot slot werd de inzet geprezen van verschillende organisaties, van hulpverlening tot sociaal-artistieke projecten,  om Oostende voor elke inwoner tot een culturele en ontspannende stad te maken.  De prijs, een symbolisch beeldje, wordt uitgereikt door het Netwerk tegen Armoede en het kabinet van Minister van Cultuur Sven Gatz. 

 

 

De prijs werd uitgereikt in de Kunstacademie in Eeklo, waar een ontmoetings- en inspiratienamiddag plaats vond over het aan de slag gaan met kwetsbare mensen en mensen met een beperking vanuit deeltijds kunstonderwijs, amateurkunsten en lokaal beleid. Bovendien was er de voorstelling van de eindpublicatie van het participatieproject Mia maakt scène. Mia maakt scène was een driejarig participatieproject van OPENDOEK, amateurtheater Vlaanderen, en Wijkcentrum De Kring, vereniging waar armen het woord nemen, waarbij amateurtheater voor mensen in armoede werd uitgebouwd in het Meetjesland. In Eeklo, Aalter en Maldegem leerden  groepen op actieve en passieve wijze de theaterwereld kennen. Theatergroepen Den Uitvlucht uit Aalter en De Straatmussen uit Eeklo brachten met een theatervoorstelling op het afgelopen Landjuweelfestival van OPENDOEK al een artistiek slotmoment binnen het project. Op donderdag 15 januari volgde een inhoudelijk slotmoment van het theaterproject met een voorstelling van een eindpublicatie waarin alle ervaringen, reflecties en inspirerende conclusies uit het project werden gebundeld.

De eindpublicatie vind je via www.miamaaktscene.be

 

Binnen Mia maakt scène werkten verschillende (boven)lokale organisaties vanuit verschillende sectoren samen om het project te verwezenlijken. Het Deeltijds Kunstonderwijs, lokaal vrijetijdsbeleid, amateurkunsten en welzijn bundelden hun krachten om tegemoet te komen aan de dromen en noden van maatschappelijk kwetsbare groepen. Deze en andere voorbeelden, samen met een aantal uitdagingen voor de toekomst, werden op de ontmoetingsdag voorgesteld. De ontmoetingsdag was voor mensen in armoede of mensen met een beperking en al wie deze doelgroep vanuit de sectoren welzijn, amateurkunsten, deeltijds kunstonderwijs of (boven)lokaal beleid ondersteunt.

 

De ontmoetings- en inspiratienamiddag was een samenwerking van OPENDOEK, Netwerk tegen Armoede, Forum voor Amateurkunsten, COMEET, Wijkcentrum de Kring, Kunstacademie Eeklo en Demos .

 

prijsoostende 150115 MM 530 

(Michel Moens)

 


Zoeken