Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2015 / januari 2015 / STIPeeklo BUNDELT INFO VAN BIB, CC EN TOERISME

STIPeeklo BUNDELT INFO VAN BIB, CC EN TOERISME

In de bibliotheek van Eeklo opent vandaag het STIPeeklo (STedelijk InformatiePunt), de eerstelijnsdienst voor informatie over bib, Cultuurcentrum De Herbakker en toerisme. Het gelijkvloers van het bibliotheekgebouw aan de Molenstraat is de afgelopen weken volledig ‘gerestyled’ en kreeg een heuse STIP-toets.

Bij het binnenkomen word je welkom geheten aan een grote aantrekkelijke balie, waar stadsmedewerkers inlichtingen zullen verschaffen over de dienstverlening van de bibliotheek en het CC, tickets zullen verkopen voor de activiteiten van bib en CC en iedereen op weg helpen als toerist in de stad. Boven de balie hangt een groot informatiescherm en in het STIP vind je ook kleinere schermen waar je eerstelijnsinfo kan vinden als inwoner en bezoeker van de stad.

 

Ook de medewerkers van bibliotheek en CC werken voortaan samen op de eerste verdieping van het bibliotheekgebouw: de stafmedewerkers, de technici, de directies, de administratieve krachten,… Dus ook die verdieping is onherkenbaar geworden. Daar waar vroeger duizenden boeken stonden, is er nu één groot ruim kantoor, ingebed in de bibliotheek. 

 

In de bibliotheek – het informatie- en documentatiecentrum – kan je nog altijd  tijdschriften en kranten blijven doorzoeken. Het vroegere kantoor van de bibliothecaris is voortaan een ontvangstruimte, waar ook afspraken kunnen gemaakt worden en waar zitdagen plaatsvinden.

 

Om ruimte te creëren in de bib, werd de uitlening van CD’s stopgezet. Ze werden allemaal verkocht tijdens één groot verkoopmoment.  De DVD-collectie onderging een grote schoonmaakbeurt, sommige boekenafdelingen vonden een nieuw plaatsje, kortom … aan de Molenstraat 36 is niets meer wat het was.

 

Heel wat stadsmedewerkers hebben er dagen en weken gewerkt om het STIP klaar te krijgen. Schrijnwerk, elektriciteit, nieuwe telefonie, vernieuwing van computernetwerk, schilderwerk, … zo goed als alles is door eigen personeel uitgevoerd. 

 

WAAROM?

De reden van de uitbouw van het STIPeeklo is velerlei. In de meerjarenplanning 2014-2019 wordt meer ingezet op de afstemming van het vormings- en vrijetijdsaanbod van de stedelijke diensten. De ontwikkeling van het STIP is hierin een eerste stap. Bovendien besliste het stadsbestuur om het Ravelgebouw – waar tot gisteren de burelen van het CC waren ondergebracht – op korte termijn te verkopen.

Ook op Meetjeslands niveau (actieplan Comeet 2014-2019) wordt meer en meer over samenwerking tussen CC’s en bibliotheken gesproken.

De bibliotheek van vroeger evolueert ook geleidelijk naar een informatie- en documentatiecentrum. Sinds 2014 hebben beide organen gemeenschappelijke doelstellingen in het Planlastendecreet : integraal & duurzaam cultuurbeleid (kunst- en cultuureducatie, gemeenschapsvorming, laagdrempelige werking voor/participatie van kansengroepen, ondersteuning van verenigingen en vrijwilligers), samenwerking met onderwijs, leesmotivatie en E-inclusie. 

 

Dit STIP-project kadert ook in een groter geheel, namelijk het meer zichtbaar en toegankelijk maken van de ABC-site, waarbij ook de Kunstacademie en de buitenruimte worden betrokken. Hiervoor worden binnenkort de eerste stappen gezet.

 

Het STIP is open elke werkdag van 9 tot 12 en van 14 tot 19 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur. In het CC De Herbakker blijft de avondticketbalie bestaan, net voor de voorstellingen.

 

STIP

Eeklo stip balie 2

Eeklo stip balie 3

 

 


 

 


Zoeken