Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2015 / juli 2015 / Oude rode beuk in Heldenpark wordt geveld

Oude rode beuk in Heldenpark wordt geveld

In het Heldenpark aan de Oostveldstraat wordt op 13-14-15 juli in de buurt van de Irish Pub een grote rode beuk neergehaald.

 Om de veiligheid van de omgeving de afgelopen jaren te garanderen, werden verschillende trekproeven gedaan. De boom is vandaag echter ten dode opgeschreven en zorgt daarmee voor onveilige situaties de komende zomer. Heel wat mensen staan onder de boom een drankje te nuttigen op zomerse avonden of tijdens Helden in het Park, en de stad wenst niet langer risico te nemen door de boom te behouden. 

 

De stad won advies in via verschillende boomverzorgers. De stam is gedeeltelijk afgestorven. Op de stam en aan de voet groeien zwammen. Vermoedelijk heeft de boom last van diverse schimmels. De afstervende takken in de kruin kunnen ook het gevolg zijn van een houtparasiet die de wortels aantast en die vaak op oudere beuken voorkomt. Ook in dat geval wijst dat op een vergevorderde aantasting en een sterk verminderde stabiliteit. Het lijkt waarschijnlijk dat de aantastingen het gevolg zijn van slechte groeiplaatsomstandigheden. 

 

Bijkomend probleem is dat een beuk een zeer korte vezel heeft en weinig duurzaam hout heeft. Dat houdt in dat afgestorven takken veel sneller kunnen afbreken dan van bv. een eik. De doorgang onder de boom werd onlangs al verboden. De afgestorven takken kunnen namelijk afbreken en passanten kunnen verwond raken. 

 

De boom wordt dus omwille van veiligheidsredenen omgezaagd op 13, 14 en 15 juli, tot op 1 m hoogte boven de grond, zodat het kan gebruikt worden als zitelement. Dit is goed voor de biodiversiteit van het park en past binnen het concept van ecologisch parkbeheer. De plaats waar de werken worden uitgevoerd, wordt afgezet, omwille van eventueel gevaar. Er werd een acute kapvergunning verkregen van het Agentschap Natuur en Bos. 

 

In het najaar zal op dezelfde locatie (na het uitfrezen) een toekomstboom in het kader van 775 jaar Eeklo worden aangeplant.

 

rodebeuk heldenpark480 

 


Zoeken