Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2015 / maart 2015 / Infoavond vierkantemeter tuinieren

Infoavond vierkantemeter tuinieren

Heb je weinig plaats om te tuinieren? Of wil je experimenteren zonder een heuse moestuin te moeten aanleggen en onderhouden? Voor al deze vragen biedt een vierkante meter tuin de ideale oplossing. Kom naar de infoavond op 19 maart.

Dit is een compacte bloemen-, groenten- en/of kruidentuin: snel gemaakt, met minimale inspanning en weinig onderhoud. Het zorgt wel voor een heuse tuinervaring: zelf zaaien, zien groeien, zelf oogsten en eten.
 
Een vierkante meter tuin is in een handomdraai gemaakt
Maak vooraf een keuze welke bestemming de vierkante meter tuin krijgt. Een kleine moestuin op je terras, ergens in je stadstuin of een hoekje naast het mooie gazon?
In de meeste gevallen wordt voor het ‘vierkante meter tuinieren’ een bak gebruikt. Er bestaan kant-en-klare pakketten, maar een handige Harry kan er gemakkelijk zelf eentje in elkaar zetten. Nadien een gronddoek er in – of plastic folie – met voldoende afwateringsgaatjes, en de tuin is klaar voor gebruik.
Het is belangrijk een juiste locatie voor deze bak te kiezen: er moet 6 uur per dag zon bij kunnen, de bak staat liefst op een beschutte plek en is zo nodig voorzien van een achterwand of klimrooster voor het telen van sommige planten. Eens de bak gemaakt en de bodem voorzien van vruchtbare grond (potgrond eventueel aangevuld met compost) kan het zaaien of planten beginnen.
 
Onderhoudsvriendelijk
Gezien de tuin klein is, vergt het ook weinig onderhoud. Met weinig inspanningen is een goed resultaat haalbaar. Enkele vuistregels:
  • eens aangelegd: loop niet in de vierkante meter tuin. Alle vakken zijn immers via een zijkant goed bereikbaar
  • hou de grond vochtig, los en luchtig
  • zaai via een duidelijk zaaischema. Zaai nagenoeg exact het gewenste aantal zaden, dan hoeft uitdunnen nadien niet meer te gebeuren. 
 
Elke plant die het in de moestuin goed doet kan je in een bak of pot planten. Je moet er alleen rekening mee zien te houden dat elke plant voldoende plaats heeft om te groeien. Bij wijze van voorbeeld: als je weet dat een courgetteplant een diameter kan bereiken van 1 tot 1,5 meter, dan plant je beter niet in de bak.
 

Meer weten?

De IVM organiseert een infosessie over ‘vierkante meter tuinieren’ op donderdag 19 maart om 20 uur in het Stadskantoor, Industrielaan 2, Eeklo
Deelnemen is gratis, maar om organisatorische redenen hadden we graag vooraf jouw inschrijving via ivm@ivmmilieubeheer.be of tel. 09 377 82 11 (met vermelding van de datum). Alle aanwezigen krijgen een leuke attentie.
 
Meer info: www.vlaco.be
 

vierkantemeter tuinieren

 


Zoeken