Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2015 / mei 2015 / In memoriam André Dellaert (1928 -2015)

In memoriam André Dellaert (1928 -2015)

André Dellaert overleed op 20 mei 2015 in AZ Alma. Hij was een zeer geëngageerd man, in alles wat hij deed: als bakker, maar ook als deken van 't Kaaiken of als carnavalliefhebber.

Keizer, Koning, Admiraal, hij deed het allemaal...

 

Als bakker, samen met zijn broer Hubert, in een familiezaak in de Zuidmoerstraat die ze van hun vader hadden overgeërfd. Hij heeft meer dan 50 jaar brood gebakken en aan huis gebracht in Eeklo en omstreken.
Als Keizer Carnaval, die samen met zijn Raad van Elf en de Orde van de Greppeschijter, Eeklo jarenlang in uitzinnige feestvreugde (en bier) drenkte.
Als Koning van ’t Kaaiken, waarvan hij sinds 1954 bestuurslid was van de gebuurtedekenij “Steunt Elkander” en een diamanten jubileum vierde op de jongste oktobereditie. Deze wijkkermis is de oudste en meest authentieke van de stad en heeft sinds jaren de grootste rommelmarkt van België.
Als Admiraal die zijn vloot meermaals op goede koers zette: schrijver van boeken over de Eeklose en Meetjeslandse volkscultuur en het Verzet tijdens WO2, toneelstukken die werden opgevoerd op Zotte Maandag van de Kaaifeesten, wielerclub De Sportvrienden waar hij verantwoordelijk was voor de seingevers en de opbouw van de jaarlijkse cyclocross-wedstrijd, de Stedelijke Feestraad, KWB, Maria-vereringen in de diverse wijken van de stad, de zondagsmarkt op ‘t Kaaiken…

 

Iedereen herinnert zich André Dellaert als volksvriend: eens serieus, daarna vol luim en humor, met een gouden hart van koekebrood.
Voor zoveel engagement werd André Dellaert terecht onderscheiden met de 2 hoogste stedelijke onderscheidingen: Ridder in de Orde van de Eeklooschen Herbakker (door de VVV) en de Medaille van Stadsverdienste die ik in 2009 aan hem mocht uitreiken namens ons Stadsbestuur.
Voordien werd hij door de CVP-jongeren uitgeroepen tot “Eeklonaar van het Jaar” en kreeg hij begin de jaren 2000, ook een standbeeld als (her)bakker uitgebeeld, van de hand van zijn wijkgenoot Stefaan De Visscher, welke nu in het stadhuis staat.
André Dellaert was weduwnaar van Ghilaine, laat drie dochters na: Annemarie, Rosemarie en Marie-Christine,  kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Het Stadsbestuur biedt de familie zijn oprechte deelneming aan bij het heengaan van hun vader, grootvader en familielid. Het heengaan van André Dellaert laat een grote leemte na bij hen, maar zeker ook in zijn geliefde wijk ’t Kaaiken, in Eeklo en het Meetjesland.
 
Koen LOETE
Burgemeester van de Stad Eeklo
 

andredellaert

(foto Joost D'huyvetters) 

 

Gerelateerd nieuws
dellaert,andré

Gerelateerd nieuws
kaaiken


Zoeken