Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2015 / oktober 2015 / Tentoonstelling Patrick Ysebaert

Tentoonstelling Patrick Ysebaert

64 tweeluiken met slachtoffers van de maffia en een beeld op het hedendaagse Sicilië – van de hand van de in 2010 overleden Eeklose kunstschilder Patrick Ysebaert – worden tentoongesteld onder de titel Occhi Fiamminghi sulla Sicilia (Vlaamse ogen op Sicilië).

 

Deze laatste grote reeks werken die de Eeklose academieleraar maakte, werden door zijn weduwe Jeannine Van Landschoot voor één keer naar België gehaald, vooraleer ze een definitieve plaats krijgen in de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Patrick maakte deze schilderijen in 2009 en 2010: 64 tweeluiken waarmee hij het Sicilië van vandaag door Vlaamse ogen laat zien. De reeks toont een portret van een slachtoffer van de maffia naast een beeld van het hedendaagse
Sicilië.

De collectie werken, die in mei 2010 door de Italiaanse president Napolitano in het Maffiamuseum in Salemi werd geopend, maakte in Sicilië zoveel indruk dat een selectie van 8 doeken in 2011 op de Kunst-biënnale van Venetië werd getoond in het Italiaanse paviljoen. Deze grote eer kon Patrick zelf niet meer meemaken. Patrick was betrokken bij alle grote Eeklose feesten van de jongste decennia: bij 750 jaar Eeklo in 1990 en in het Ledeganckjaar 1997 liet hij zich niet onbetuigd. Vandaar dat hij zelf het prachtig zou vinden om ook nu – bij 775 jaar Eeklo – een deeltje van het feestjaar te mogen kleuren. Zijn weduwe, zijn zoon Paul Van Hyfte-Ysebaert en vriend Marc Van Hulle dachten daar hetzelfde over en laten zijn 64 werken Sicilië door Vlaamse ogen voor één maal zien aan alle Eeklose, Meetjeslandse en Vlaamse kunstliefhebbers. 

 

Ysebaert familie

MEER INFO
De tentoonstelling in het MAP (Molenstraat 7) is te bezichtigen vanaf zaterdag 10 oktober t.e.m. zondag 22 november 2015, elke zaterdag en zondag van 10.30 tot 18 uur of op afspraak via Jeannine Van Landschoot (tel. 09 377 11 40).

 

ysebaert uitnodiging 


Zoeken