Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2016 / april 2016 / Sporthallencomplex met nieuw zwembad en BKO tegen half 2018

Sporthallencomplex met nieuw zwembad en BKO tegen half 2018

In juni 2016 starten de werken aan het sporthallencomplex in de Burg. Lionel Pussemierstraat in Eeklo. Twee jaar later moet er een nieuw zwembad, een nieuwe kinderopvang en een vernieuwde sporthal in gebruik genomen worden. De uitvoeringstermijn voor de totale opdracht bedraagt 350 werkdagen. THV ARTES Depret - ARTES Roegiers uit Zeebrugge haalde de aanneming binnen voor een bedrag van € 9.476.689,96. De raming lag bijna € 500.000 hoger.

De fasering ziet er als volgt uit:

  • fase 1 (oprichting van de technische lokalen en de berging van de turnzaal) begint in juni en loopt maximaal 70 werkdagen (tot begin november 2016). In deze fase zal het sportcomplex nog kunnen open blijven; 
  • fase 2 (aanpassingen aan het huidig sportcomplex) loopt van begin november tot eind 2016 (= max. 30 werkdagen). In deze periode zal de sporthal niet bruikbaar zijn;
  • begin januari 2017 start fase 3 (250 werkdagen), die de afbraak van de kleedkamers en de cafetaria omvat en de realisatie van het nieuwe zwembad en BKO voorziet). Ook dan is de sporthal open voor gebruik.

 

De werken worden geleid door beheerspartner FARYS|TMVW. In 2012 werd de exploitatie van de Eeklose sportinfrastructuur namelijk in handen gegeven van TMVW (nu FARYS|TMVW). Toen werd een dossier voor een nieuw zwembad ingediend en goedgekeurd bij het Vlaams sportinfrastructuurplan. De PPS-formule bleek evenwel niet de meest geschikte exploitatieformule voor de geclusterde infrastructuur en de aanvraag werd teruggetrokken.

In 2013 werd opnieuw een dossier ingediend voor subsidie, maar dat bleek te weinig bovenlokaal. De tweede aanvraag in de tweede oproep van Minister Muyters werd wel aanvaard, met een toelage van € 750.000 tot gevolg. Uiteindelijk kon studiebureau ESSA uit Diest de plannen concretiseren, in samenspraak met FARYS|TMVW en de stedelijke diensten. 

De opstartvergadering met alle partners is gepland op woensdag 13 april 2016.

 

nieuw zwembad luchtfoto 

 

WAT WORDT HET?

Voor het totale bedrag van bijna € 9,5 mio wordt een indrukwekkende realisatie voorzien. Het nieuwe zwembad wordt aangebouwd aan het sporthallencomplex waardoor de exploitatie in één geclusterde infrastructuur kan worden geoptimaliseerd. Het zwembad wordt een 3-badenconcept met een sportbad van 25 bij 16,5 meter met beweegbare bodem, een doelgroepenbad van 16,5 bij 8,5 meter en een peuterbad met waterdiepte van 25 cm en 45 cm.

In één beweging worden ook alle sanitaire installaties van het sporthallencomplex mee vernieuwd en worden nieuwe burelen, een nieuwe krachttrainingszaal, een nieuwe cafetaria en nieuwe danszalen gebouwd.

 

Innoverend en uitermate interessant is de clustering met een buitenschoolse kinderopvang voor 100 kinderen die wordt gebouwd in het hart van het nieuwe complex en die gevoed wordt door de grote basisschool De Wegel van 600 kinderen die zich op 150 meter afstand bevindt.

 

De sportsite van Eeklo zal tegen midden 2018 de thuishaven worden van zowat 40 sportverenigingen en dagelijks 800 bezoekers ontvangen. Eeklo zal zijn naam als dynamische, vernieuwende sportstad eer aan doen en door de clustering van infrastructuren ontstaat een interessante site waarbij de verschillende sterkhouders elkaar verrijken. Dit complex speelt in op de trend van sportgebouwen  die ‘ gedeeld ‘ worden gebruikt en waarbij de gebruikers in ruil voor lage gebruikstarieven  medeverantwoordelijkheid opnemen en zelfredzaamheid  ontwikkelen.

Bovendien is het een uitdaging om ook de omgeving te betrekken bij dit dossier: de mobiliteit, de heraanleg van de parking, eventuele aanpak van de buitenterreinen, de wisselwerking met de school, enz.

 

nieuwzwembad-voorzijdekopie 

 

HISTORIEK VAN DE SPORTINFRASTRUCTUUR

In 1968 was het stedelijk zwembad  voorloper voor de streek en met de installatie van de eerste waterglijbaan in Oost Vlaanderen in 1985, de opgang van de zwemclub en de waterpolovereniging  en triatlonclub als nationale voortrekkers, kon Eeklo gerust een zwemstad worden genoemd. In 1981 werd de stedelijke sporthal  op 500 meter loopafstand  gebouwd en sindsdien verder uitgebreid met de aanbouw van de basketzaal (in ‘91)  en de turnhal, danszalen en polyvalente/tevens evenementenzaal (2004). Eeklo ontwikkelde  onder meer via de sportklassen en sportdagen een gediversifieerd sportaanbod waar naast de klassieke sporten ook ruimte is voor andere  minder traditionele sporten zoals  rugby, handbal, skeeleren, inlinehockey, waterpolo, tumbling, acrogym,….

De regionale impact van het Eeklose sportgebeuren werd verder versterkt door de bouw van het sporthome (een groepsverblijfsaccommodatie voor 60 personen) in 1996 in dezelfde site.

Het stilaan vergrijzende zwembad werd in de loop der jaren gerenoveerd en aangepakt maar de tand des tijds werd steeds duidelijker zichtbaar en een screening in 2007 door architectenbureau Derycke toonde aan dat een renovatie omzeggens evenveel zou kosten als nieuwbouw.

 

aquaglide zwembad klein 

 


Zoeken