Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2016 / januari 2016 / Overlijden George E. Spittael (1924-2016)

Overlijden George E. Spittael (1924-2016)

George E. Spittael was oorlogsvrijwilliger in de Tweede Wereldoorlog en groeide nadien uit tot de specialist in het terugvinden van oorlogsgraven, voornamelijk van de gesneuvelde Canadese soldaten.

In het rusthuis van Lommel, de gemeente van zijn levensgezellin Hilde Lenaers, is op 91-jarige leeftijd onze stadsgenoot Joris “George” E. Spittael op dinsdag 19 januari ll. zachtjes overleden.
George E. Spittael was oorlogsvrijwilliger in de Tweede Wereldoorlog en groeide nadien uit tot de specialist in het terugvinden van oorlogsgraven, voornamelijk van de gesneuvelde Canadese soldaten. In 1976 ontving hij hiervoor de Visser Neerlandiaprijs, als bedanking voor het bevorderen van de wereldvrede.

 

Hij bouwde een ongeziene verzameling foto’s, brieven, kentekens en badges van Canadese regimenten op. Deze collectie werd enkele jaren terug overgemaakt aan de Canadese autoriteiten en is opgesteld in het National Airforce Museum in Trenton (tussen Ottawa en Toronto).
Hij was de auteur van 2 belangrijke boeken: Duel aan het Schipdonkkanaal en Libera Me.
Met de opbrengst van het eerste boek schonk hij het beeld “De Soldaat en het Meisje”  aan onze stad, die op het Canadaplein is gezet.
 
Door zijn talrijke connecties in Canada werden geregeld Canadese hoogwaardigheidsbekleders, regimenten, bezoekers en jongeren naar onze stad gebracht, meestal  in het kader van “Battle Field Tours”.
George E. Spittael verleende ook steeds zijn gewaardeerde medewerking aan verschillende herdenkingsplechtigheden, met als hoogtepunt de 50ste verjaardag van de bevrijding van onze stad.
Hij kreeg belangrijke erkenning in Canada met de toekenning in 1993 (als eerste niet-Canadees) van  de Meritorious Service Medal, dit voor uitzonderlijke humanitaire diensten aan de Canadese families. Nadien werd hem de titel verleend van ere-luitenant-kolonel van de Air Transport Group.

 

In Eeklo ontving hij de Ridderorde in de Eeklose Herbakker, en uitzonderlijk:  tweemaal de Medaille van Stadsverdienste (in 1973 en in 1978) omdat hij meehielp via zijn dienstbetoon in verband met de oorlogsgraven aan de internationale bekendheid van onze stad. Door de Belgische overheid werd hij onderscheiden als Officier in de Orde van Leopold II en Ridder in de Leopoldsorde.
Er is ook een Stichting naar zijn naam opgericht, die zijn verzameling beheert welke geëxposeerd wordt in de leeszaal van het Stedelijk Archief van Eeklo.

 

De uitvaart van de heer Spittael wordt op woensdag 27 januari e.k. om 11 uur in de dekenale Sint-Vincentiuskerk van Eeklo gehouden, in aanwezigheid van een hoge vertegenwoordiger van de Canadese Regering. Nadien wordt hij bijgezet in de familiekelder op  de stedelijke begraafplaats van Eeklo bij zijn weduwe Ria Outshoorn.

 

Namens het Stadsbestuur van Eeklo en de ganse bevolking bieden wij de familie en nabestaanden onze oprechte deelneming aan in de rouw die hen treft. We nemen met mooie en fiere gevoelens afscheid van een vooraanstaande stadsgenoot, die via zijn levenswerk, enorm veel families in binnen-en buitenland het graf van hun (jonge) zoon / echtgenoot / familielid liet terugvinden en Eeklo op de wereldkaart zette als vredesstad.
 
Koen LOETE
Burgemeester, lid van het wereldnetwerk Mayors for Peace.
 
George E. Spittael

 

Gerelateerd nieuws
george

Gerelateerd nieuws
wereldoorlog


Zoeken