Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2016 / juni 2016 / De Japanse duizendknoop veroorzaakt een ecologische ramp

De Japanse duizendknoop veroorzaakt een ecologische ramp

De plant kan overal groeien, zelfs huizen en asfalt zijn niet veilig voor hem. De plant kan op een zeer korte tijd complete ecosystemen overwoekeren.

Bijen en andere insecten hebben geen belangstelling voor de nectar en vogels willen niet nestelen of scharrelen tussen de duizendknoop. Als deze uitheemse plant dominant wordt, dan ontstaat er een zeer soortenarm systeem, een groene woestijn. Naast de biologische schade kan deze plant ook een grote economische schade aanrichten. Zijn scherpe en stevige wortelstokken kunnen funderingen, spoorwegen en afvoerbuizen beschadigen. Deze invasieve exoot veroorzaakt soms ook oevererosie tijdens de winter.

Als de soort zich gevestigd heeft, is de plant erg moeilijk om te verwijderen. De Japanse duizendknoop behoort kortom tot de een van de ergste invasieve exoten ter wereld.

 

2. Wat kan men doen als er Japanse duizendknoop in de tuin aanwezig is?

De plant moet bestreden worden door middel van uitputting. Mogen we u vragen deze plant uit te trekken en bij het restafval te deponeren. De plantenresten mogen niet bij het groenafval terecht komen want elk stukje kan generen tot een nieuwe plant. Het gebruik van chemicaliën is niet aangewezen aangezien de plant hier niet op reageert.

 

3. Hoe kun je de Japanse duizendknoop herkennen?

De plant heeft takken die op bamboestengels lijken, grote hartvormige bladen en witte bloemen aan de basis van het blad (tussen juni en oktober).

Indien u deze plant ergens hebt opgemerkt (in uw tuin, langs de weg, in het bos,…) geef dit dan zeker door aan de milieudienst van onze stad!

 

4. Oproep voor vrijwilligers

Op het grondgebied van de stad Eeklo zijn er zeker al een twintigtal locaties waar deze exoot groeit. Voor een optimale bestrijding mag de plant geen kans krijgen om bladeren te vormen, zo kan hij niet aan fotosynthese doen en sterft hij uiteindelijk af.

Voel je je geroepen om tijdens het groeiseizoen regelmatig één van deze locaties te bezoeken en de nieuwe plantjes uit te trekken? Geef ons dan zeker een seintje!

Na de melding komt een medewerker van onze dienst samen met u ter plaatse. Op deze manier weet u wat er precies moet gebeuren en ontvangt u het nodige materiaal (handschoenen, vuilniszakken, …)!

 

Contactgegevens:

Milieudienst Eeklo

Industrielaan 2, 9900 Eeklo

09 218 28 20

milieudienst@eeklo.be

 

japanse duizendknoop

 

japanse duizendknoop


Zoeken