Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2016 / oktober 2016 / Eeklo tegen kanker

Eeklo tegen kanker

Tijdens de week tegen kanker besteden AZ Alma en de stad Eeklo extra aandacht aan dikke darmkanker. Van 17 tot 24 oktober worden daarom een tentoonstelling en verschillende infosessies georganiseerd.

Eeklo zet in op de opsporing van dikkedarmkanker

van 17 tot 31 oktober 2016

 

Om de 2 jaar ontvangen 56- tot 74-jarigen een uitnodiging om een stoelgangstaal te nemen. Een vreemde maar zinvolle vraag. Deze test spoort namelijk dikkedarmkanker en voorlopers ervan (poliepen) tijdig op, nog voor er klachten zijn. Elk jaar krijgen meer dan 5.000 mensen in Vlaanderen dikkedarmkanker. Jaarlijks sterven ongeveer 1.750 mensen aan deze ziekte. Met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker zouden we in Vlaanderen tot 400 sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen. Door de kanker vroeg op te sporen, geneest 95% van de patiënten.

Om de inwoners van Stad Eeklo hierover te sensibiliseren, wordt een ‘week tegen kanker’ georganiseerd met een tentoonstelling en enkele workshops.

De tentoonstelling: ‘Door de bril van…’

Tien bekende Vlamingen gingen aan de slag met een WC-bril en verf. Het resultaat? Een kleurrijk geheel waarbij ze mensen willen informeren over dikkedarmkanker en het bevolkingsonderzoek.
Bezoek van 17 tot en met 31 oktober de tentoonstelling ‘Door de bril van Eeklo’ en ontdek wat je zelf kan doen om dikkedarmkanker geen kans te geven. De tentoonstelling vindt plaats op vijf locaties: AZ Alma (Moeie 18); Wijkcentrum De Kring (Zuidmoerstraat 136); STIP (Molenstraat 36); Kunstacademie (Pastoor De Nevestraat 26) en het Stadhuis (Markt 34). Bezoek ze allemaal en laat op iedere locatie je kaart afstempelen. Geef je stempelkaart af in het STIP (Molenstraat 36) en ontvang een goed gevulde goodie-bag! Maak zo kans op een ballonvaart.

Workshops

Van maandag 17 oktober tot vrijdag 21 oktober worden er verschillende workshops georganiseerd door AZ Alma. Meer informatie, zie bijlage ‘week tegen kanker’.

 

Intimiteit en seksualiteit ook met stoma!
dinsdag 18 oktober, 14 uur
AZ Alma, Moeie 18 - Gratis

 

Wat als je eten naar rubber smaakt?
woensdag 19 oktober, 12.30 uur
Wijkcentrum De Kring - Gratis
 
Omgaan met vermoeidheid bij kanker
donderdag 20 oktober, 14 uur
LDC Zonneheem - Gratis
 
Geef darmkanker geen kans
vrijdag 21 oktober, 19 uur
Stadskantoor - Gratis

 

MEER INFO
www.azalma.be

 


 

Meer over het bevolkingsonderzoek

In 2014 heeft maar liefst 50,3% van de Vlamingen die een brief met afnameset ontvingen, een staal opgestuurd naar het labo. In totaal werden er 331.117 stalen onderzocht. Het Centrum voor Kankeropsporing en de Vlaamse Overheid streven naar een deelname van 60% in 2020. In Eeklo nam 51.4% deel aan dit bevolkingsonderzoek. Er is dus nog wat werk aan de winkel vandaar de inspanningen die de stad, in samenwerking met Logo Gezond+ vzw en AZ Alma, levert.

MEER INFO
www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker

 

eeklotegenkanker 


Zoeken