Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2016 / oktober 2016 / Halloween: veiligheid is geen hekserij!

Halloween: veiligheid is geen hekserij!

Toverkollen, geesten en andere snuiters palmen onze steden en dorpen in, dus vergeet de veiligheid van onze kinderen niet.

Ik denk na over mijn veiligheid

Eind oktober zijn de dagen natuurlijk donkerder dan in de zomer en daarom moeten zwakke weggebruikers ervoor zorgen dat ze zo zichtbaar mogelijk zijn. De beste blikvanger is het fluohesje. Maar die oplossing ligt soms moeilijk omdat kinderen zo'n vestje niet willen dragen of omdat het hun vermomming verbergt. Een reflecterende armband of een jas of schoenen met smalle, reflecterende stroken kan dan uitkomst bieden.

 

Ter info: wanneer de koplampen van een auto op een voetganger schijnen, is die zichtbaar:

halloween fluo

 

Halloweentips
 

Tips voor ouders

  • Voor kinderen is Halloween een feest dat ze al spelend beleven. Ze vergeten dan gemakkelijk hun eigen veiligheid, zeker omdat ze in groep zijn. Herhaal dus hoe ze veilig kunnen spelen en benadruk vooral dat ze altijd moeten stoppen voordat ze oversteken. Laat ze eerst aanbellen aan de ene kant van de straat en pas daarna aan de andere kant zodat ze niet over en weer zigzaggen.
  • Kinderen jonger dan 10 jaar worden begeleid door een ouder die liefst een fluohesje draagt.
  • Wijs je kinderen erop dat ze op het voetpad moeten blijven om van het ene huis naar het andere te gaan. Als er geen voetpad is, moeten ze links van de rijweg stappen zodat ze naderende auto's zien.
  • Bevestig minstens één reflecterend element op hun Halloweenpak (armband, reflecterende strepen, ...).
  • Geef je kinderen een zaklamp mee. Zo zijn ze zichtbaarder op straat. Let er wel op dat autobestuurders niet verblind raken door de zaklamp.
  • Kies liefst vermommingen die niet verder dan de enkels reiken of nog korter zijn. Zo struikelen je kinderen niet en blijven ze niet in hun kleren haken wanneer ze stappen of oversteken.
  • Gebruik liever geen masker, maar make-up. Zo kan je kind beter zien en het verkeer goed horen.

 

Tips voor autobestuurders

  • Let rond de Halloweenperiode bijzonder goed op wanneer je in woonwijken rijdt. Hoe sneller je rijdt, hoe kleiner de kans dat je een kind opmerkt en hoe moeilijker het is om op tijd te stoppen.
  • Zie je een Halloweenfeestneus, wees dan dubbel zo voorzichtig, want feestende kinderen verliezen de veiligheidsregels wel eens uit het oog. Soms duiken ze op uit een onverwachte hoek (bijv.: tussen geparkeerde auto’s). Let extra op wanneer een kind een masker draagt: zo’n masker verkleint het gezichtsveld.
  • Vergeet ten slotte niet om voorzichtig van je oprit te rijden. Soms rennen er kinderen over het voetpad. Kijk ook goed uit wanneer je een oprijlaan of parking inslaat.

 

halloween en veiligheid 


Zoeken