Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2016 / september 2016 / In memoriam ereburgemeester Alfons Coppieters

In memoriam ereburgemeester Alfons Coppieters

In zijn zeer geliefd Eeklo is ereburgemeester Alfons (Fons) Coppieters overleden op 92-jarige leeftijd (1924-2016).

De heer Coppieters werd geboren op 16 februari 1924 in Zele en kwam als verbondssecretaris van het ACW in 1947 naar Eeklo. Het ACW waar hij meer dan 40 jaar zijn beste krachten aan wijdde, met naast de vele syndicale opdrachten ook de oprichting van de gewestelijke sociale school, de KWB, VDK, DVV en Vakantiegenoegens.

 

In 1953 werd hij raadslid voor de toenmalige CVP, nadien in 1957 schepen (tot 1970), waarnemend burgemeester door het overlijden van burgemeester Maurice Goethals, en na 6 jaar oppositieraadslid (1971-1977),  terug een maand schepen (onder burgemeester Van Ghyseghem),  om definitief van 16 maart 1977 tot 31 december 1988 de burgemeesterssjerp te omgorden. Bij K.B. van 27.2.1989 werd hem de titel van ereburgemeester van de stad Eeklo verleend.

 

Zijn markantste realisaties als schepen van openbare werken waren: de afbraak van 53 oorlogsbunkers waarmee hij 19 km verharde wegen aanlegde, verkavelingen in de stad realiseerde ( waaronder Zandvleuge en Vrombautstraat), de bouw en de openstelling van het zwembad in 1967, het voorkomen van de villabouw in Het Leen (met aankoop door de provincie als natuurdomein), de bouw van de stedelijke academies, de sporthal, de brandweerkazerne, de bibliotheek en de BLO-school.

 

De heer Coppieters was ook de oprichter en eerste voorzitter van de intercommunale voor de Huisvuilverbranding (IVM). Hiermee werd een definitief einde gesteld aan het storten van afval in de open ruimte van het Meetjesland en de Leiestreek.

Tevens in de sociale huisvesting (bij MBV: Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen) heeft hij als indrukwekkende voorzitter tussen 1970 en 1988 voor 4.000 minder vermogenden, een passende huisvesting gerealiseerd.

 

In 1977 werd hij volksvertegenwoordiger voor de CVP (tot 1985), waar hij in de Kamer promotor en nadien gedreven voorzitter was van de Commissie Infractuctuur en zijn wetvoorstel om woordbreuk en overloperij onmogelijk te maken, nieuw politiek fatsoen bracht in ons land.

De heer Coppieters was 40 jaar lang de onbetwiste politieke patriarch van onze stad en streek: als schepen, burgemeester, volksvertegenwoordiger, ACW-verbondssecretaris en voorzitter van intercommunale samenwerkingen.

 

Met een sterk leiderschap was hij het boegbeeld en de vlaggendrager voor de sociale en politieke beweging. Hij zette zijn talenten om in daden.

 

De vele nieuwe straten en wijken van Eeklo, het Zonnepark, Zonneheem, de cultuursite, Revam, het behoud van Het Leen, de zorg voor de economische ontwikkeling van Eeklo en het Meetjesland, zijn maar enkele van zijn tientallen realisaties.

Fons Coppieters was een sociaal bewogen politicus, iedereen kreeg van hem gelijke kansen, en hij deed beroep op de vele vrijwilligers, sociale organisaties en het middenveld.

 

Een man met een visie en een missie, die Eeklo als centrumstad uitbouwde en intercommunaal liet samenwerken. Een beleidsman met een alom gewaardeerde dossierkennis en leiderschapskwaliteiten, alsook een zeer begaafde redenaar.

De heer Coppieters was sinds 1995 weduwnaar van mevrouw Alberta Dysserinck (°Eeklo 10.5.1927- +Eeklo 23.5.1995) en heeft twee dochters, Brigitte en Christine.

 

Namens het stadsbestuur van Eeklo, onze (oud-)medewerkers, de ganse bevolking en in mijn persoonlijke naam, bied ik de familie onze oprechte deelneming aan.

 

De ereburgemeester wordt begraven op zaterdag 10 september om 11 uur in de dekanale Sint-Vincentiuskerk van Eeklo (Markt) en kan begroet worden ten stadhuize op zaterdag tussen 10 uur en 10.45 uur op het Kabinet van de Burgemeester (eerste verdieping, ingang via de eretrap).

 

Op het Stadhuis kan ook het rouwregister ondertekend worden die reeds vanaf donderdag tot de uitvaart tussen 9 en 12.30 uur op de gelijkvloerse verdiep van het Stadhuis zal liggen, op zaterdagmorgen in de hall van het stadhuis (eerste verdieping).

 

 

Koen LOETE

Burgemeester van de Stad Eeklo

 

 

alfons coppieters  

 

alfons coppieters  

 

Zoeken