Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / 2017 / januari 2017 / Geert Faes wint Prijs voor Cultuurverdienste 2016

Geert Faes wint Prijs voor Cultuurverdienste 2016

De 20ste prijs voor Cultuurverdienste - uitgereikt door de cultuurraad van de stad Eeklo - gaat naar Geert Faes.


cultuurverdienste2016

 

Nominatie Prijs voor Cultuurverdienste 2016

door Frida Bastien-Vanhauwenhuyse

 

Geert Faes Op 25 februari 1972 wordt Geert Faes geboren als tweede zoon van ma Christine en pa Ward. Een wolk van een baby die later door zijn ma ook wel eens “een wervelwind” zal genoemd worden.

 

Hij volgt les op Sint-Gerolf, de basisschool van het Sint-Vincentiuscollege. Toen al was hij een uitblinker. Dames en Heren na wat zoekwerk in de papieren van mijn overleden echtgenoot , zijn leraar van het 6de leraar, vond ik naast de naam Geert Faes: eerste van de klas met 93 % van de punten voor moedertaal, eventjes 6% meer dan de tweede.

 

Muzikale duizendpoot Geert Faes start ook op jonge leeftijd in de Stedelijke Muziekacademie met lessen notenleer, piano en later “samenspel en kamermuziek.

 

Na het middelbaar onderwijs in het Sint-Vincentiuscollege kiest hij op 18-jarige leeftijd voor een opleiding leerkracht lager onderwijs aan het O.-L.-Vr.-ten-Doorninstituut. Als één van zijn stagebegeleiders van toen kan ik beamen dat hij die opleiding met hart en ziel heeft afgewerkt. Geert, herinner jij je nog de stage rond muzische opvoeding met als afsluiter een show in de catacomben van Ten Doorn. Voor de leken een kelder waar de koffers van de internen stonden. Toen al blonk je uit door je originaliteit en je wilde passie voor muziek.

 

In 1993 staat Geert voor de klas, maar werkt dan ook al voor de Oost-Vlaamse televisie AVS. Wie herinnert zich niet het cultuurprogramma “Geert te peerd”. Eind de jaren 90 maakt Faes filmpjes voor de VRT, voor Event-tv en voor VTM.

 

Bij de regionale zender AVS komt de naam Faes ook voor in programma’s als “Het EI”, “Het Buitenbeen, “Dames Troef”, “Oostzomeren”, maar vooral in zijn eigen muziekprogramma “De Muziekfabriek” trekt Geert al zijn televisieregisters open.

 Tot eind 2011 maakt hij muziekbijdragen voor het cultuurprogramma “Vonk”. In de zomer van 2014 stelt hij voor AVS en in samenwerking met vzw Trefpunt de 10de editie van het Concours der Jonge Wolven samen en presenteert hij tijdens de Gentse Feesten vanuit de spiegeltent in het Baudelopark, nu het Baudelohof.

 

Hij zit ook achter de oprichting van het Herbakkersfestival op het Herbakkersplein. Als bevlogen voorzitter heeft hij meerdere bekende artiesten op het programma gezet en heeft het festival een voorname plaats gekregen op de zomerfestivalkalender. De vele presentaties op de AVS-balloonmeeting maakten van hem elk jaar opnieuw de vrolijke entertainer die het publiek letterlijk en figuurlijk in hogere sferen bracht. Meerdere muziekgroepen en bands mochten de naam Faes bij de uitvoerders zetten: onder andere “Dem Face”, “Frank and the Face”, “Crushh, de “Mpeg-band” , “Combo Caliente, Luce.

Geert en Brigitte Tytgadt concerteren samen in een onverwarmde Paterskerk onder de naam A2 ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in Kasjmir. Hun cd’s “Eclosions” en “Nectar” worden tot ver over de grens verspreid.

 

Bij organisaties voor het goede doel tekent Geert steevast present: ik noem er enkele: “Eeklo’eau voor Azië, “Music for life”, “Benefietconcert voor Haïti”, Fietsmarathon op rollen en Muziekfestival 12.12.12 voor Kom op tegen Kanker.

 

Geert is ook tussen 2001 en 2009, samen met Johan van Kerrebroeck en Anja Verhoeven, de drijvende kracht achter de musicalprojecten op de basisschool De Meidoorn in Eeklo. Telkens wordt een cd met de liedjes van de musical in een studio opgenomen. De producties “De Tovenaar van Ax” en “Zing voor mij “ worden zelfs opgevoerd in de Capitole in Gent. Met “Zing voor mij” rijft De Meidoorn de titel van “Meest verdienstelijke Meetjeslander van 2005” binnen. Omdat het musicalproject op school in 2009 gestopt wordt, start Geert eind december 2011 samen met het Cultureel Centrum De Herbakker een nieuw theaterproject voor jongeren tussen 10 en 16 jaar: “De Bende”.

 

Maar muziek is voor Geert ook een creatief gebeuren, zo componeert hij onder meer het themalied voor de “Week van het Bos”, de muziek voor de cd ”Kinderen voor Kinderen”, het feestlied voor 10 jaar De Meidoorn en een schoollied voor de Vrije Basisschool te Ertvelde. Een gevoelige jongen met het hart op de juiste plaats dat is Geert Faes ten voeten uit. Dat blijkt opnieuw met zijn cd “Piano Solo”. Geert speelde in november 2016 tussen de graven op het Eeklose kerkhof al eens live de nummers. Dit jaar werd het een pianoconcert voor zijn overleden vrienden op het dak van zijn woning.

 

Last but not least ontpopt Geert zich ook als fotograaf. In het feestjaar Eeklo 775 jaar stadsrechten slaagt Geert erin om 775 foto’s te bundelen in een soort staalkaart die verkocht wordt ten voordele van “Kom op tegen Kanker”.

 

Dames en heren, omdat Geert Faes met zijn gigantische verdiensten de stad Eeklo meermaals op prominente wijze in de focus heeft geplaatst verdient hij een nominatie voor de Prijs voor Cultuurverdienste.

 

 


Zoeken