Straatvinken

Gepubliceerd op maandag 29 apr 2024 om 09:14
Hoe gezond is het verkeer in jouw straat? Met Straatvinken tellen burgers in heel Vlaanderen een uur lang het verkeer in hun straat. De volgende editie vindt plaats op 16 mei 2024 van 17.00 tot 18.00 uur!

            

STAD EEKLO DOET MEE AAN STRAATVINKEN

Straatvinken is een burgerwetenschapsproject en wil zeggen dat jij als bewoner van Eeklo het verkeer gaat tellen en meewerkt om strategisch belangrijke locaties in kaart te brengen.

Ook in onze stad Eeklo dringen veel inwoners aan op gezonder en vlotter verkeer. In het kader van het burgerwetenschapsonderzoek Straatvinken nodigen de Universiteit Antwerpen, HIVA - KU Leuven en de Ringland Academie jou daarom uit dit jaar op donderdag 16 mei 2024 samen met duizenden burgers het verkeer te tellen.

Voor dit mobiliteitsonderzoek vinken inwoners gedurende één uur in hun straat het aantal voetgangers, fietsers, trams en bussen, auto’s en vrachtwagens af. Dat gebeurt via een speciaal daarvoor ontwikkelde tel-tool of met pen en papier. De telresultaten geven de wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven een goed beeld van de verkeersleefbaarheid in onze stad.

Op donderdag 16 mei 2024 van 17.00 tot 18.00 uur STRAATVINKEN we en dat elk jaar tot 2030. Zo brengt Straatvinken de evolutie van het verkeer op straatniveau in kaart en gaan we na of het jaar na jaar gezonder wordt.

Mobiliteitsdoelstellingen van de Vlaamse overheid

De telling is belangrijk om de mobiliteitsdoelstellingen van de Vlaamse overheid te kunnen opvolgen. De Vlaamse regering schuift in haar regeerakkoord 2019-2024 ambitieuze doelstellingen naar voren voor de modal split, de verdeling van de gebruikte vervoermiddelen. Voor heel Vlaanderen is het streefcijfer 40% duurzame vervoermiddelen: te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. In de grootstedelijke vervoerregio’s (Antwerpen, Gent en de Vlaamse Rand rond Brussel) ligt die ambitie op 50%. Door jaarlijks het verkeer te tellen kunnen burgers nagaan of het verkeer in onze straten daadwerkelijk evolueert naar een duurzame modal split. Op het niveau van de gemeente biedt Straatvinken bovendien de kans om burgers te betrekken bij de noodzakelijke modal shift naar duurzamer verkeer.

Leefbaarheidsonderzoek STRAAT-O-SFEER

Naast het telmoment onderzoeken we de verkeersleefbaarheid via straat-O-sfeer. Deze bevraging wordt automatisch doorgestuurd naar de tellers maar kan door iedereen worden ingevuld. Met een kort verhaal schetsen bewoners hoe ze de leefbaarheid van hun straat dagelijks ervaren. De 20 indicatoren van de leefbaarheidsindex van straat-O-sfeer, met aandacht voor verkeer, sociale aspecten, omgeving en inrichting, geven inzicht in de beleving van de straat.

Straat-O-sfeer werd ontwikkeld door HIVA -KU Leuven en Voices That Count in samenwerking met de Ringland Academie en de Universiteit Antwerpen. Hoe meer bewoners deelnemen, hoe beter we een zicht krijgen op de verschillen tussen straten en buurten. Door die fijnmazige data kan Straatvinken bijdragen aan een dialoog tussen wetenschappers, beleidsmakers, burgergroeperingen en anderen.

Doe mee met STRAATVINKEN 

 

Hoe werkt het?

 

1. Schrijf je in en surf naar de tel-tool

Schrijf je in via de ‘Ik doe mee’-knop en kies zelf een locatie waar je wil tellen (de website toont ook waar andere Straatvinken tellen). Vink alvast 16 mei 2024 aan in je agenda en nodig eventueel vrienden, familie of collega’s uit om mee te tellen.

Ik doe mee

Surf daarna naar deze link voor de tel-tool:

De tel-tool


2. Oefen al eens

Lees de 11 teltips van Straatvinken hieronder.

11 tips om goed en veilig te tellen

  • Tel op een plaats waar het verkeer trager is (maar niet op een kruispunt of rotonde).

  • Vermijd bus- en tramhaltes, want de in- en uitstapbewegingen kunnen de telling vertekenen. Dat geldt ook voor grote parkings.

  • Tel je in een drukke straat (bv. 2 rijvakken per richting)? Doe dat dan per twee: jij één richting en een tweede straatvink de andere richting (zie ook FAQ).

  • Zoek een comfortabele plaats, liefst met rugsteun.

  • Als je staat, heb je een goed overzicht.

  • Telefoneer niet tijdens het tellen.

  • Hou gesprekken met nieuwsgierige voorbijgangers kort: ‘Wij meten het verkeer. Kijk op www.straatvinken.be voor meer uitleg en de resultaten.’

  • Kwaliteitsvol tellen
  • Een tandem, tractor, kinderwagen of hoverboard? Hieronder vind je een overzicht om die juist in te delen.

  • Tel alles wat bij jou passeert (een doorsnede van de straat).

  • Tel eerst de snellere weggebruikers, dan de tragere.


3.  Een uur tellen op 16 mei 2024!

Tel mee in de avondspits tussen 17.00 en 18.00 uur. Kies een plek die je past. Door bij het tellen je gps te activeren (via locatievoorzieningen), kennen we je telplek.

Heb je met een papieren telformulier gewerkt? Geef nadien de resultaten in via  https://straatvinken.be/ingave/
 

Doet jouw straat al mee? Check het op straatvinken.be en schrijf je meteen in!