Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Eeklo als fairtrade-gemeente

fairTradegemeente 

Eeklo behoudt ook dit jaar het fairtrade-label. Het voldoet nog altijd aan de hieronder vermelde criteria.

 

Op 23 juni 2006 nam de stad Eeklo de titel van Fairtradegemeente in ontvangst. Onderstaande criteria moeten daarom ingevuld zijn:

Criterium 1 - Het lokale bestuur


Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander fairtradeproduct aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's. Bij de stad Eeklo wordt naast koffie steeds fair trade fruitsap aangeboden.
Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe:

  • op de stedelijke recepties, vergaderingen en plechtigheden worden fairtradeproducten geschonken
  • ook de GROS heeft enkele stappen gezet om de bevolking te sensibiliseren op het vlak van fairtrade
  • er werd een fairtradegemeente-bord aan de ingang van Eeklo voorzien zodat Eeklo zich nog beter profileert als Fairtradegemeente
  • Stad Eeklo neemt ook al sinds 2009 deel aan de actie 'Fairtrade@Work'. Jaarlijks wordt een broodmaaltijd aan een duurzame prijs aangeboden waarop personeelsleden kunnen kennismaken met de fairtrade-producten.


Stad Eeklo stuurt op die manier een positieve boodschap aan haar personeelsleden en de bewoners van Eeklo door zich op te stellen als actor van verandering voor een verantwoorde en solidaire wereld.


Criterium 2 - Winkels en horeca

 

Verschillende horeca- en handelszaken of bedrijven in Eeklo gebruiken fairtrade-producten. In de Bakkerei (café Cultuurcentrum) kun je proeven van lekkere fairtrade producten.
Verder worden in verschillende supermarkten fairtrade producten aangeboden.
Wij doen een oproep naar alle horeca- en handelszaken in Eeklo die fairtrade-producten gebruiken zodat wij deze in een lijst kunnen vermelden.


Criterium 3 - Bedrijven en organisaties


Ook in dit criterium doen wij een oproep naar bedrijven en organisatie om hun fairtrade-acties aan ons te melden:

  • de twee technische scholen (de provinciale middenschool en het provinciaal technisch instituut) zijn al mee in de fairtrade-boot gestapt. De school behaalde ondermeer het MOS-logo en organiseerde de week 'GEK op GEZOND' tijdens dewelke eerlijke dranken en voeding werd aangeboden. Terzelfdertijd werd d.m.v. flyers en folders gecommuniceerd over fairtrade
  • in basisschool de Meidoorn kan er de keuze gemaakt worden tussen water of een eerlijk drankje. Blikjes en brikjes meebrengen naar school is uit den boze. Op de scholen doen de kleine chocomelkjes het ook zeer goed
  • op het College O.-L.-V.-ten Doorn is er een kleine wereldwinkel geopend die door de leerlingen op regelmatige tijdstippen zelf wordt bemand. Het 5°ASO humane wetenschappen startte een project op met als thema duurzaam consumeren en produceren waar alle leerlingen worden bij betrokken
  • ook ’t Schaperke, het Droomschip, PSBLO Meetjesland, de Tandem en De Meidoorn zijn MOS Scholen.
  • naast een groot aantal scholen zijn er ook bedrijven die fairtrade gebruiken en promoten. Zo biedt AZ Alma fairtrade chocolade aan bij de koffie.

 

Criterium 4 - Media-aandacht


Regelmatig wordt in de pers aandacht besteed aan fairtrade-initiatieven genomen door Eeklonaren. Ook in de regionale kranten wordt er aandacht aan besteed.  Een wandelteam uit Eeklo dat elk jaar de uitdaging aangaat om 100 km te wandelen ten voordele van Fairtrade trekt ook internationale aandacht.

De werkgroep Fairtradegemeente is ook altijd met een stand aanwezig op het succesvolle Herbakkersfestival en de dag van Park, twee in het oog springende evenementen die door de stad werden georganiseerd en die duizenden bezoekers in contact hebben gebracht met de (h)eerlijke producten die Oxfam Wereldwinkels aan te bieden hebben.

 

 

Criterium 5 - Trekkersgroep

 

Eeklo heeft een trekkersgroep die begaan is met fairtrade. Wie zin heeft om ons team te vervoegen, kom gerust eens langs !


Criterium 6 - Duurzame productie en consumptie van lokale voedingsproducten


Heel belangrijk vinden we het feit dat we erin geslaagd zijn om te gaan samenwerken met de voedselteams. Tweewekelijks kunnen er door het Voedselteam afdeling Eeklo via de webwinkel, fairtrade-producten worden besteld. Zo is de band tussen Noord en Zuid wat hechter geworden.

Tijdens de week van de smaak wordt meestal een activiteit georganiseerd waarbij gekookt wordt met lokale en fairtrade producten.
Verder deed de stad in 2010 mee met de actie ‘duurzame aankopen’ van de provincie, waarbij lokale en fairtrade producten gepromoot werden. 

 Meer info:
Oxfam wereldwinkels
de Oxfam wereldwinkel in Eeklo
Zoeken