Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / wonen&leven digitale balie

verlies van identiteitskaart

 Bij verlies of diefstal moet u onmiddellijk:

  • aangifte doen bij de politie van de plaats waar u het verlies of de diefstal vaststelde.
  • 'DOC STOP' bellen op het nummer 00800 2123 2123.. U kunt overal ter wereld van dit nummer gebruik maken. In de landen waar dit 0800-nummer niet bereikbaar is, kunt u bellen naar het nummer +32 2 518 21 23.

Bij de aangifte ontvangt u van de politie een 'bewijs van aangifte van verlies of vernietiging'. Dit bewijs ('bijlage 12'à is één maand geldig.

 

Dit document is een wettelijke en tijdelijke vervanging van uw identiteitskaart. Er is ook een pasfoto op aangebracht.
Als u bij het vertonen van dit document problemen ondervindt, dan kunt u contact opnemen met de dienst Bevolking van uw gemeente. Daar zal men de geldigheid van het document bevestigen.

Dit document is enkel geldig binnen België.

 

Vanaf de aangifte van verlies of diefstal zal uw identiteitskaart gedurende zeven dagen geschorst worden. Na deze zeven dagen zal het gemeentebestuur uw verloren of gestolen identiteitskaart annuleren. Deze annulering maakt de identiteitskaart ongeldig.

 

Zeven dagen na aangifte verlies/diefstal ontvangt u een oproeping van het stadsbestuur om langs te komen in het stadhuis, Markt 34, bureel 1 met een pasfoto en € 20 (= tarief sedert 01/04/2013), teneinde een nieuwe EID aan te vragen. De leveringstermijn van deze nieuwe EID bedraagt drie weken.

 

Als u uw identiteitskaart binnen de zeven dagen na aangifte bij de politie terugvindt, moet u de politie hiervan onmiddellijk op de hoogte brengen. Zo vermijdt u de annulering of vernietiging van uw identiteitskaart. In dat geval wordt de schorsing van de identiteitskaart opgeheven en is de kaart terug actief. U dient het document 'bijlage 12' terug in te dienen.


Bewijs van verlies/diefstal eID bij de politie is gratis.

De aanvraag van een nieuwe eID kost € 21 - gewone procedure (tarief 1 januari 2016). Meer info via deze link

Als u uw identiteitskaart verliest of uw EID wordt gestolen voor u op reis vertrekt, dan bestaat er een spoedprocedure om een identiteitskaart te krijgen. De versnelde procedure duurt 2 à 3 dagen.
Deze regeling is alleen van toepassing als u naar een land reist waarvoor geen reispaspoort of visum vereist is.Zoeken