Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / wonen&leven / milieu&natuur / Exotische dieren

Exotische dieren

exotisch

Ze zijn zo mooi... in de natuur waar ze thuishoren

 

e exotische soorten erg gemakkelijk te houden zijn. Niet is minder waar! Het lijkt misschien eenvoudig maar dat is het zeker niet. Naast de specifieke huisvestingseisen van exotische dieren inzake temperatuur, luchtvochtigheid, voeding, vitaminen, belichting, verluchting ... hebben ze ook nog sociale behoeften.

 

Agressief gedrag

Voldoen aan de specifieke noden van exotische dieren is een taak voor speciaal getrainde verzorgers. Een doorsnee-eigenaar heeft de kennis en ook de middelen niet om deze dieren goed te verzorgen. Met als gevolg dat dieren agressief worden door een gebrek aan aangepaste verzorging. Gevaarlijke bijtaccidenten laten dan ook niet lang op zich wachten. Erger nog, veel van deze dieren zijn niet bestand tegen leven in gevangenschap, ze takelen af en sterven een langzame dood in hun kooi, hok of bokaal.

 

Haal ze niet in huis

Deze dieren als huisdier houden is vragen om problemen, zowel voor het dier als voor het baasje. Dikwijls gaat het om dieren die bij wet verboden zijn te houden. De politie kan ze ieder moment in beslag nemen.

 

Bovendien is een deel van de reptielen dat als huisdier gehouden wordt, gevangen in hun oorspronkelijke natuurlijke omgeving. Wildvangdieren zijn vaak veel goedkoper dan nakweek dieren. De wildvangdieren worden namelijk met velen tegelijk uit de natuur gehaald en geëxporteerd. Een groot percentage van de illegaal gevangen dieren overleeft de reis niet en veel andere sterven kort daarna , vaak als gevolg van verhongering, uitdroging of ziekte. De overgang van het wild naar gevangenschap is erg groot. Het vereist veel deskundigheid om wildvangdieren aan gevangenschap te laten wennen. Sterfte in deze groep is aanzienlijk, vaak als gevolg van stress.

Handel in exotische dieren, YouTube, AVRO, 2012

Exotische dieren helpen is specialistenwerk

In het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Merelbeke worden er zieke en gewonde inheemse dieren opgevangen, verzorgd en voorbereid op een leven in de vrije natuur. Daarnaast voorziet het Vogelopvangcentrum Merelbeke opvang voor exotische dieren die door overheidsdiensten in beslag werden genomen of exotische huisdieren die door hun eigenaars gedumpt of afgestaan werden. De voorbije jaren krijgen ze steeds meer exoten onder hun hoede. Exoten helpen is een specialisatie op zich. De vrijwilligers en het personeel worden opgeleid in de omgang met exotische dieren, het gebruik van de accommodatie,... Zij zoeken voor deze exotische dieren plaats in gespecialiseerde opvangcentra, gerenommeerde dierentuinen en dierenparken.

 

“U kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft het als huisdier.
En zolang deze interesse blijft bestaan, zullen malafide dierenwinkels inspelen op deze vraag.”

 

Naast de inheemse vogels vangt het Vogelopvangcentrum Merelbeke ook geregeld exotische en tamme vogels op. De gewone kanarie is blijkbaar helemaal uit de mode. In plaats daarvan kopen mensen steeds vaker bont gekleurde kaketoes, papegaaien, struisvogels en andere exotische vogels. Om ze vervolgens te veroordelen tot (eenzame) opsluiting.

De grootste en mooiste volière die er bestaat is nochtans de vrije natuur, en die is nog gratis ook.

 

Meer info

http://www.keerbergen.be/file_uploads/1237.pdf?_vs=0_n

http://www.groenkennisnet.nl/dossiers/Pages/Welzijn-reptielen.aspx

 


CITES-logo

Cites

Sommige soorten zijn beschermd door CITES (Convention on the International Trade of Endangered Species). De handel ervan is dan ook gereglementeerd. In dat geval kan een CITES-certificaat vereist zijn.

 

Daarnaast zijn zeer veel soorten beschermd door andere reglementeringen. Zo zijn zo goed als alle Europese reptielen- en amfibieënsoorten bij wet beschermd.

 

Meer info

www.health.belgium.be

Tel. 02/524.74.01 - Fax 02/524.74.48

apf.cites@health.fgov.be

 


 

Milieuvergunning

Afhankelijk van de diersoort en het aantal dieren dat gehouden wordt, is een milieuvergunning klasse 2 vereist of volstaat een eenvoudige “melding” bij de gemeentelijke overheid (klasse 3).

 

Meer info

Milieudienst Stad Eeklo

Industrielaan 2, 9900 Eeklo

tel. 09 I 218 28 37

milieudienst@eeklo.be

 


 

Exotische dieren en planten uitzetten in onze natuur, een goed idee?

 

Absoluut niet! Er worden jammer genoeg vaak exotische dieren en planten gedumpt in onze natuur. Dit kan grote gevolgen hebben voor onze inheems fauna en flora. Invasieve exoten zijn dieren, planten en micro-organismen die door menselijk handelen in een nieuw gebied terechtkomen en die door vestiging en verspreiding schade kunnen veroorzaken. Daarbij worden exoten ook wel uitheemse soorten genoemd. Invasieve soorten hebben zich weten te verspreiden door toedoen van menselijk handelen.

 

Het merendeel van deze exoten vormt geen probleem. Maar in een aantal gevallen ontwikkelen de populaties van deze planten of dieren zich explosief. Deze zogenaamde invasieve exoten kunnen schadelijk zijn voor de natuur. Ze kunnen inheemse soorten wegconcurreren, opeten, infecteren of zich ermee vermengen en ecosystemen veranderen. Exoten vormen op deze manier wereldwijd een bedreiging voor de biodiversiteit, enkele voorbeelden hiervan zijn de waterschildpadden, brulkikkers, de japanse duizendknoop en grote waternavel.

 

brulkikker

 

Zoeken