Direct naar hoofdmenu / zoekveld

bijen

bij 

Verbijsterende bijen 2015: 1 bloembol kan bijenlevens redden! Haal je zakje krokusbollen!


Door allerlei redenen zijn bijen en nectarminnende insecten de laatste jaren sterk bedreigd. Voor de bestuiving van oa bepaalde groenten en fruit zijn ze nochtans van groot belang. Zonder bestuiving worden geen vruchten gevormd. Eén van de problemen is het gebrek aan nectar en stuifmeel in het vroege voorjaar en het late najaar. De Provincie Oost-Vlaanderen roept  haar inwoners op om het bijenbestand te helpen en biedt gratis zakjes krokusbollen aan. Draag jij je steentje bij ?

Alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten springen alvast in de bres en zorgen voor de verdeling van de bloembollen.

 

Tussen maandag 5 en vrijdag 16 oktober 2015 kan je een gratis zakje bloembollen afhalen op de milieudienst of aan de Bibliotheek tijdens de openingsuren. Plant de bollen dit najaar, zo bied je bijen en nectarminnende insecten in het vroege voorjaar voedsel aan als de krokussen bloeien.

 

Alle info over waar en wanneer je de zakjes kan afhalen, vind je op www.oost-vlaanderen.be/bijen. Haast je, het aantal zakjes is beperkt.

 Verbijsterende bijen 2014

De actie verbijsterende bijen voor de Oost-Vlaamse inwoners gooide het in 2014 over een andere boeg. De Provincie Oost-Vlaanderen vraagt nog steeds de inzet van haar inwoners om het bijenbestand te helpen. Niet meer met het inzaaien van een specifiek bloemenmengsel in het voorjaar, maar wel door krokusbollen te planten in het najaar (oktober tot december).

Meer informatie

www.oost-vlaanderen.be/bijen

 


 

Verbijsterende bijen 2013

 De laatste tijd hebben zowel honingbijen als wilde bijen het om verschillende redenen moeilijker om te overleven. De Provincie Oost-Vlaanderen wil daarom bloemen en planten laten inzaaien die bijen en andere nectarminnende insecten verwennen met veel stuifmeel en nectar als voedsel. Voor de verdeling doet de provincie beroep op alle Oost-Vlaamse gemeente- en stadsbesturen. Stad Eeklo ondersteunde deze actie. Je kon een gratis zakje zadenmengsel afhalen op de milieudienst! Er zijn in totaal 400 zakjes afgehaald door inwoners van Eeklo.

 

Stad Eeklo wil echter nog wat extra doen voor onze bijtjes. Tijdens de winterperiode zaten de mensen van de groendienst van stad Eeklo niet stil! Zij bouwden 3 bijenhotels waarvan er tijdens Juni Compostmaand twee rond de gebouwen van het stadskantoor geplaatst worden, één aan de demo-compostplaats en één vooraan aan de Industrielaan. Het derde bevindt zich in de Kerkstraat aan de stedelijke jeugddienst. Er worden ook elk jaar 2 velden t.h.v. de verbrandingsoven ingezaaid met bloemenzaad. Dit jaar werden ook enkele delen langs de spoorweg ingezaaid ten voordele van de bijtjes.

 

bijenhotel groendienst 

 

Waarom een bijenhotel?

Naast de bekende honingbijen bestaan er een groot aantal wilde of solitaire bijen. Bijna 60% van deze bijensoorten staan op de rode lijst. Deze soorten worden ernstig bedreigd in hun voortbestaan, enkelen daarvan staan zelfs op het punt uit te sterven. De solitaire bij maakt zijn nest in o.a zand, leem en klei, in kruimelige voegen van oude muren, oud hout,... En daar zit nu juist het probleem. Door onze drang om alles op te ruimen is er een groot tekort aan nestgelegenheid.

 

Waarom zijn bijen belangrijk?

De bij is belangrijk voor onze voedselvoorziening. Einstein berekende dat er zonder bijen binnen vijf jaar problemen ontstaan in de zaadteelt en de vruchtbaarheid van gewassen. De aanwezigheid van bijen is van groot belang voor voldoende groente en fruit. De bij bestuift ongeveer 80% van alle geteelde voedselgewassen. Appelen, kersen en amandelen – om maar een paar voorbeelden te noemen – zouden zonder hulp van bijen nooit in de supermarkt liggen.

 

Steken!

Bang voor steken hoeft u ook niet te zijn. Solitaire bijen hebben een angel voor hun verdediging, maar deze kunnen de menselijke huid niet doorboren. Veilig voor u, uw kinderen en uw huisdieren.

 

bij8 

 

Bijen zijn cruciaal voor het leven op onze planeet. Help ze!

 

Toch gaat hun situatie er dramatisch op achteruit, want ze vinden te weinig eten en er zijn te weinig holletjes om in te wonen of eitjes te leggen voor de wilde bij. Natuurgebied bouwen voor de bij is dus een hoognodige zaak. Hoe doe je dat?

 

TIP 1: zorg voor bijvriendelijke bloemen en planten

Van het vroege voorjaar tot en met het najaar hebben bijen voedsel nodig. Plant of zaai dus bijvriendelijke bloemen en planten die op verschillende tijdstippen bloeien. Veel tuinplanten en cultivars hebben grote, kleurrijke bloemen, maar produceren daarom niet altijd evenveel nectar of stuifmeel. Kies daarom waar mogelijk voor streekeigen materiaal. Hou bij de keuze ook rekening met de natuurlijke standplaats van de planten: bodem en vochtigheid, voorkeur voor zon of schaduw. Goede nectar- en stuifmeelplanten zijn onder andere distelsoorten (kruldistel, wegdistel, grote kaardenbol) en sommige tuinkruiden (venkel, tijm, dille, lavendel).

 

Ook heel wat klimplanten, bomen en struiken kunnen waardevol zijn: klimop, hop, winterlinde, zomerlinde, alle soorten wilg, meidoorn, vlinderstruik, hondsroos en rimpelroos. Klik hier voor een lijst van bijenvriendelijke planten.

 

Deze planten blinken uit in het aantrekken van bijen:

Droge grond

Vochtige grond

Beemdkroon

Koninginnenkruid

Vetkruissoorten (zoals hemelsleutel en muurpeper)

Grote kattenstaart

Anijsplant

Herfstaster

Bergamotplant

Blauwe knoop

Kattenkruid

Zilverkaars

 

TIP 2: bouw een bijenhuis

Dat kan heel eenvoudig door gaatjes te boren in een blokje hard hout. De gaatjes moeten zo’n 10 cm diep zijn en 2 tot 9 mm breed. Een bijenhuisje heeft minstens 20 holletjes. Maak ze toe aan één kant zodat het niet gaat tochten in het bijenhuisje. Een bundeltje bamboe werkt ook. Hang het huisje op een zonnige plek en bevestig het aan een boom, hek of balkon. Zijn er bloemen in de buurt, dan zullen de bijen er graag komen wonen.

Want sommige bijen hebben dan weer last van woningnood. Ze wonen niet in een kast en leveren evenmin de honing in je thee. We hebben het over de solitaire of wilde bij. Die woont op zijn ééntje, maar vindt dat best. 300 van de 350 bijensoorten in ons land zijn solitair. Ze wonen in holletjes en die vinden ze steeds minder, maar daar kunnen we  iets aan doen. Neem een blokje hard hout en boor er een gaatje in van 2 tot 9 mm breed en 10 cm diep. Een bundeltje riet of bamboe werkt ook. Hang het op een zonnige plek en de bijen zullen er graag wonen. 

 

TIP 3: bouw een bijenhotel

Laat je eens helemaal gaan en bouw een bijenhotel. Vanaf 100 holletjes kan je een bijenhuis een hotel noemen. De impact van zo'n actie is enorm: honderd bijen bevruchten duizenden bloemen, planten en fruitbomen in je naaste omgeving. Je bouwt dus veel nieuw waardevol natuurgebied. En open een bijenhotel zoals dit vijf-sterrenexemplaar. En wees gerust, het zijn beschaafde en zachtaardige gasten, want solitaire bijen zijn niet agressief en hun angel is vaak te dun om door onze huid te prikken. Knuffelbijtjes dus.

 

Tip 4: gebruik geen pesticiden in de tuin

Pesticiden zijn nefast voor bijen. Elk pesticidengebruik, hoe klein ook, schaadt de populaties bijen in jouw tuin. Ook andere insecten ondervinden hinder van (overmatig) pesticidengebruik. Wanneer de bijen in jouw tuin verdwijnen zal ook de bestuiving van heel wat planten in jouw tuin in gevaar komen. Zonder bijen immers geen bloemen! Ecologische tuintips kan je vinden op: www.durftuinierenzonder.be

 

MEER INFO

bron: één ‘dieren in nesten’ en natuurpunt

http://www.health.belgium.be/eportal/Environment/19084724_NL?backNode=83

 

 

 

 
Zoeken