Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / wonen&leven / milieu&natuur / zwerfkatten

zwerfkatten

kat

De stad Eeklo is zich bewust van het zwerfkattenprobleem. Dienaangaande organiseert het stadsbestuur, in samenwerking met Dierenasiel Gent en het dierenartsencentrum VACCAVET te Lembeke, een maandelijkse vangactie. Op deze manier wordt een poging ondernomen om de kattenpopulatie onvruchtbaar en gezonder te maken. Een gevangen zwerfkat wordt hiervoor eerst getest op kattenleucose en kattenaids. Wordt de kat positief bevonden, dan wordt hij/zij geëuthanaseerd. Is ze gezond, dan wordt ze gesteriliseerd/gecastreerd en eventueel behandeld tegen vlooien e.d. De stad wil een gezonde kattenpopulatie overhouden die de huiskatten niet meer kan besmetten. Na de behandeling worden de katten terug in hun vertrouwd territorium geplaatst.

 

Het moet echter duidelijk zijn dat het zwerfkattenprobleem bij de burger zelf begint!

Door een grote hoeveelheid ‘ongewenste’ katten, worden katten veelal aan hun lot overgelaten. Deze katten verwilderen en zijn bijgevolg veroordeeld tot een zwervend bestaan. Zonder systematische sterilisatie of castratie, blijft de kattenpopulatie ongeremd groeien. Het achterlaten van dieren wordt bovendien streng verboden door de dierenwelzijnswet. Het moet daarom duidelijk zijn dat de eigenaars de volledige verantwoordelijkheid op zich moeten nemen. Want zolang de huiskatten zich zonder beperkingen kunnen voortplanten, blijft het vangen en behandelen van zwerfkatten een inefficiënt beleidsinstrument.

 

We rekenen er dan ook op dat katteneigenaars zelf het nodige doen om deze problematiek aan de bron aan te pakken. Bovendien heeft castreren of steriliseren van uw huiskat duidelijke voordelen voor alle partijen

Voor bijkomende informatie kan u contact op nemen met de milieudienst.

 

mooi2 

 

Steriliseer uw huiskat!

Uiteraard heeft de actie pas zin als ook de eigenaars van huiskatten hun verantwoordelijkheid opnemen. Zolang de huiskatten zich zonder beperkingen kunnen voortplanten, blijft het dweilen met de kraan open. Een poes kan 2 à 3 nesten per jaar krijgen, en elk nest telt gemiddeld 4 tot 6 kittens, die zich op hun beurt zeer snel kunnen voortplanten. De asielen worden dan ook overstelpt met 'overtollige' kleine katjes. Een onhoudbare situatie! We rekenen er dan ook op dat alle kattenliefhebbers zelf het nodige zullen doen om hun kat onvruchtbaar te laten maken of ze tenminste de pil te geven.

 

(Link naar folder “steriliseren = beschermen”)

 

resultaten van de vangacties:

 

zwerfkat meldingen 

zwerfkat behandelingen

 

 

KB – 3 augustus 2012 – betreffende het meerjarenplan voor het steriliseren van huiskatten!

Art. 4. § 1. Met ingang van 1 september 2014 moet elke verantwoordelijke die katten wil verhandelen de dieren voorafgaandelijk steriliseren, identificeren en registreren..


Voordelen van castratie of sterilisatie:

 

De kater

 

De kattin

  • blijft energiek en wordt zelfs socialer en aanhankelijker.
  • vertoont minder zwerfgedrag

  • stopt met zijn territorium af te bakenen door overal te urineren

 

 

 

  • wordt niet meer krols
  • loopt minder risico op melkkliertumoren


Zoeken