Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Eeklo leeft! / toerisme

toerisme

Klik op de linken hieronder om een zicht te krijgen op wat Eeklo op toeristisch vlak te bieden heeft:

 

toerismekantoren

fietsroutes - Fietsen huren? Bij Viva Velo!

Leuke tips voor trips in het Meetjesland (groepen)

Toeristische gids Meetjesland (Tourist Guide - Guide touristiqueFremdenführer)

hotels - restaurants - café's (externe website)

Huysmanhoeve

Provinciaal Domein Het Leen

jachthaven

beelden 

monumenten

musea
stoomtrein Maldegem-Eeklo

 

Beelden

In de stad Eeklo staan er veel beelden  in de openbare ruimte, zodat je zelfs onbewust op een paar van deze kunstwerken kunt botsen. Zowel op pleinen als in enkele smalle straatjes van het stadscentrum kan je kunstwerken terugvinden die verwijzen naar historisch belangrijke figuren of naar het karakter van de stad en zijn inwoners.

We willen u naar enkele trekpleisters leiden:

 

 

De Eeklose Herbakker (Leo De Buysere)

beeld herbakker 230pxHet feit dat Eeklo sedert eeuwen bekend staat als dé  Herbakkerstad, is te danken aan het verhaal in het volksboek 'De Vermaekelijke klugt' van 1750. Het vertelt over een radeloze vader die zijn domme zoon al naar Zottegem en het Minnewater gestuurd had om slimmer te worden. Niets mocht echter baten tot iemand hem de raad gaf eens naar Eeklo te gaan want 'daar worden hoofden gebakken met gekrulde en platte haren, met schele, loense, lodderige en lepe ogen, zwarte en andere kunt ge er ook krijgen volgens uw goesting en smaak.' Zo gezegd zo gedaan en volgens de legende ging de zoon nadien naar Parijs waar hij 'uitblonk in zijn studiën door zijn wijsheid en geleerdheid.'

Volgens de legende hakte de Herbakker eerst het hoofd van de romp. Daarna herkneedde men het hoofd en werd het ingesmeerd met eigeel om het zo opnieuw te laten bakken. Tijdens het proces werd er een groene kool op het lichaam gezet. Dit stond symbool voor het ijle, lege hoofd. Nadien werd het hoofd opnieuw op de romp geplaatst en kon men een nieuw leven beginnen.
Het bakproces verliep echter niet zonder gevaren; als het hoofd te lang in de oven was blijven zitten, was je een heethoofd. Had men het hoofd niet lang genoeg in de oven laten zitten, dan was je een halve gare en/of een misbaksel met een mislukt hoofd.
De moraal van het verhaal?  Wees tevreden met je eigen hoofd.

De ‘Orde van de Eeklooschen Herbacker’, houdt deze legende levendig door jaarlijks verdienstelijke Eeklonaars tot ridder te slaan.

Locatie: Markt, rechtover het stadshuis

Specifieke eigenschappen beeld:

 • de stalen sokkel is 7 meter hoog.
 • het beeld is vervaardigd uit brons.
 • de kat heeft niets met de legende te maken maar een bakkerij zonder kat was ondenkbaar 

Lotjen (Jeannine Van Landschoot)

lotjen 230Ook het beeld Lotjen verwijst naar de herbakkerslegende. De vrouwenfiguur heeft immers geen hoofd, maar een kool. Het beeld verwijst ook naar het Eeklose dialect,  waar de term  ‘lotjen’ gebruikt wordt voor een meisje of een jonge vrouw.

Net als Manneke Pis in Brussel, wordt Lotjen af en toe in een speciaal kostuumpje gestoken.   Alle kostuums die Lotjen ooit heeft gedragen, zijn te bezichtigen in de kelder van  het stadshuis, tijdens de openingsuren van de dienst bevolking (elke werkdag van 9 tot 12.30 uur; op woensdag ook van 14 tot 16 uur en van 17.30 tot 20 uur).

 

Locatie: Markt, voor het stadhuis aan het Belfort

Specifieke eigenschappen beeld:

 • het beeld is vervaardigd uit brons

 


 

Karel Lodewijk Ledeganck van Jules Lagae

beeld ledeganck 230pxDit beeld werd 50 jaar na het overlijden van Karel Lodewijk Ledeganck onthuld.
Deze belangrijke romantische dichter werd geboren in Eeklo in 1805. Hij is vooral bekend omwille van zijn voortdurende strijd tegen de verfransing van Vlaanderen: hij dichtte in het Vlaams, sprak voor het eerst Nederlands in de Oost-Vlaamse provincieraad en vertaalde het burgerlijke wetboek. Hij was één van de volgelingen van J.F. Willems.  Zijn bekendste werk is het dichterlijk drieluik: 'De Drie Zustersteden' (Brugge, Antwerpen en Gent).

 

Locatie: Ledeganckplein, op de kruising van de Boelare, de Stationsstraat, de Molenstraat en de Koning Albertstraat.
Specifieke eigenschappen van het beeld:

 • het beeld werd feestelijk onthuld in 1897

 


 

Tamboer van Achiel Pauwels

tamboer 230Lionel Bauwens (1892-1974) werd legendarisch als marktzanger onder de naam Tamboer omdat hij zichzelf vaak begeleidde met een grote trom. Hij klaagde de sociale wantoestanden van zijn tijd aan. Ook actuele gebeurtenissen (bv. de moorden in Beernem) kwamen aan bod in zijn volkse liedjes. Hij trad op en verkocht zijn liedjes op vele markten in Vlaanderen.

Op 1 mei organiseert de stad Eeklo jaarlijks de tamboer- en avondmarkt. Deze avondmarkt wordt steeds opgeluisterd door een aantal festiviteiten.

 

Locatie: Kerkplein
Specifieke eigenschappen van het beeld:

 • Het beeld werd onthuld op 1 mei 1993. Dirk De Groeve goot het in brons.

 


 

De Grote Kop (Maen Florin)

grote kop 230De Grote Kop werd gemaakt ter ere van Jan Frans Willems. Hij was een schrijver en een prominent lid van de Vlaamse beweging in de 19de eeuw.

Jan Frans Willems had weinig sympathie voor het nieuwe België en had liever gezien dat Vlaanderen en Nederland één geheel bleven. Door deze sympathieën aan te houden, werd hij verbannen naar Eeklo. Hij woonde gedurende acht jaar in deze stad en was daar niet altijd even gelukkig mee. De Eeklose tijd is voor Jan Frans Willems een periode van studie geweest. Gedwongen in de rol van kamergeleerde, had hij hier veel tijd om zich te beraden over de wegen die de Vlaamse Beweging moest bewandelen in het jonge Belgische koninkrijk.
Later kreeg hij eerherstel en verhuisde naar Gent.

Hij bleef werken aan de culturele eenheid met Nederland. Zo gaf hij de doorslag in de zogenaamde spellingoorlog, waardoor de taaleenheid van Vlaanderen en Nederland een feit werd. De nieuwe spelling, die in 1844 van kracht werd, draagt dan ook zijn naam: 'Willems-spelling'.

Een aantal vrijzinnig-liberale Vlaamsgezinden richtten in 1851 in Gent het naar hem genoemde Willemsfonds op. Samen met het (socialistische) Vermeylenfonds en het (katholieke) Davidsfonds, speelde het een belangrijke rol in de Vlaamse Beweging

De Grote Kop is geen evenbeeld van Jan Frans Willems. De achterliggende symboliek verwijst echter wel naar hem. Kunstenares Maen Florin creëerde een monumentaal hoofd van een in zichzelf gekeerde jongeling, als symbool voor bron van alle creativiteit.

 

Locatie: In de parkzone grenzend aan de Pastoor De Nevestraat en de August Van Ackerstraat.

Specifieke eigenschappen van het beeld:

 • het beeld is vervaardigd uit brons. Daarop is roze polyesterverf aangebracht.
 • dit beeld maakt deel uit van de Meetjeslandse Kunst- en Poëzieroute.
 • het beeld werd in 2010 ingehuldigd

 


 

Haiku van Herman Van Rompuy

 

haiku 230Een haiku (soms ook als haikoe geschreven) is een vorm van Japanse dichtkunst. De haiku bestaat uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen en drukt een ogenblikervaring uit.

 

Deze Haiku is een creatie van premier Herman Van Rompuy naar aanleiding van het Europese trio-voorzitterschap met de Spaanse premier Jose Luis Zapatero en de Hongaarse premier Gordon Bajnai. Dit kunstwerk werd ingehuldigd op 27 augustus 2010

Locatie: Kop van de Vaart, gelegen op het kruispunt van de Tieltsesteenweg en de Nijverheidskaai

 

 

 

 

 

 

 

Een kleine selectie

Deze zes trekpleisters zijn uiteraard maar een kleine selectie uit het grote aanbod. Klik op de onderstaande verwijzigen om meer te weten te komen over de andere beelden die het Eeklose straatbeeld sieren.

 

Zin om nog meer kunstwerken te bewonderen?

Dan kan u de Meetjeslandse Kunst- en Poëzieroute uittesten.  Aan de hand van deze kunstwerken en poëziepanelen wordt de geschiedenis en de landschappelijke waarde van de regio onderstreept.[1] Meer informatie over deze Meetjeslandse Kunst- en Poëzieroute vindt u via deze klik op de website van COMEET.

 


Musea

Eeklo heeft volgende musea:stip

Stedelijk InfoPunt Eeklo

Bibliotheek + cultuurcentrum De Herbakker + infopunt toerisme

Molenstraat 36, 9900 Eeklo

 

tel. 09 218 27 00

fax 09 218 28 01

e-mail: stip@eeklo.be
www.eeklo.be/bibliotheek

 

openingsuren:

 • maandag tot vrijdag: 9 tot 12 uur en 14 tot 19 uur
 • zaterdag: 9 tot 12 uur

 

Grote kaart


Zoeken