Direct naar hoofdmenu / zoekveld

kunstwerken over historische figuren

U ziet volgende kunstwerken in de stad, gelinkt aan geschiedkundige momenten: 

 


stroo 230Ridder Karel Stroo (Paul De Vigne-Quyo)

Ridder Karel Stroo (1793 - 1873) was de eerste burgemeester van Eeklo na de onafhankelijkheid van België. Hij was een weldoener en financierde onder meer de bouw van het Gesticht voor ouderlingen en wezen, de Heilige Hartkliniek (nu uitgegroeid tot ziekenhuis AZ Alma), de Sint-Vincentiuskerk, de Paterskerk,… Voor dit laatste gebouw stelde hij zelf zijn huis en tuin aan de Markt ter beschikking. Het originele beeld in wit carara-marmer bevindt zich in het stadhuis. Dit beeld werd door de Salesianen aan de stad Eeklo geschonken.

 

Locatie: Koning Albertstraat

 

 


ava 230August Van Acker (Dirk Verstraete)

August Van Acker (1827-1902) was stadssecretaris en tegelijkertijd de eerste hoofdredacteur van het plaatselijke weekblad De Eecloonaar.  Hij was ook stichter van de plaatselijke Davidsfondsafdeling en een geschiedenisschrijver.

Bij zijn 150-jarige jubileum schonk De Eecloonaar dit monument aan de stad. Dit Eeklose weekblad bestaat tegenwoordig niet meer autonoom, maar is opgenomen in Taptoe.


Locatie: August Van Ackerstraat
Specifieke eigenschappen van het beeld: het concept van het beeld is opmerkelijk; in de kop zitten duizenden loden zetletters verwerkt.
platen jfw ava 230Pieter Ecrevisse en J.F. Willems

Dit kunstwerk gedenkt twee Vlaamse voorvechters;  Pieter Ecrevisse en Jan Frans Willems.
Pieter Ecrevisse werd geboren te Obbicht in 1804. Hij was romanschrijver, journalist en leraar. In 1839 werd hij benoemd tot vrederechter in Eeklo. Hij was ook een stichter en redacteur van het weekblad: 'De Eecloonaar'.
Jan Frans Willems is ongetwijfeld de vader van de Vlaamse Beweging. Hij werd geboren in Boechout in 1793. Als overtuigd orangist werd hij na de Belgische onafhankelijkheid verbannen naar Eeklo. Hij was een gezaghebbende vertegenwoordiger van de Vlaamse literatuur en stierf in 1846.

Locatie: In de parkzone grenzend aan de Pastoor De Nevestraat en de August Van Ackerstraat.

Specifieke eigenschappen van het beeld: het kunstwerk bestaat uit twee arduinen stenen met bas-reliëfs.


lippens 230Polydoor Lippens (Albert D’Havé)

Dit beeld werd gemaakt ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het overlijden van de Eeklose uitvinder Polydoor Lippens (1810-1889). Hij staat bekend als de uitvinder van de elektrische bel en de elektrische trein.

 

Locatie: tussen het station en de standplaats voor de bussen, Koningin Astridplein.

  • Specifieke eigenschappen van het beeld: het beeld kwam er op initiatief van de VVV Eeklo en werd gegoten door bronsgieter Schellynck van Oostakker. Het beeld werd geplaatst op een zwart, Zweeds granieten voetstuk gemaakt door Jan Tieberghien uit Eeklo

 


vonne 230

‘Vonne’ (Jeaninne Van Landschoot)

Ivonne Van Acker (1908-1996) stond bijna 70 jaar op de Eeklose planken als actrice en zangeres en werd hiervoor nog bij leven in brons vereeuwigd.

 

Locatie: onder een linde op het Van Hoorebekeplein

 

 


lucv 230Luc Verstraete (Jeaninne Van Landschoot)

Luc Verstraete (1928-2008) werd in Vlaamse kunstkringen hooggewaardeerd als graficus en leraar. Hij tilde de Eeklose Academie voor Schone Kunsten naar een hoog artistiek niveau. Daarvoor kreeg hij in 1997 een borstbeeld, vlakbij zijn schoolatelier.

 

Locatie: voor de Kunstacademie Beeld Muziek en Woord in de Pastoor De Nevestraat

 

 


fore 230Noël Foré (Leo De Buysere)

Dit beeld is een hommage aan wielrenner Noël Foré.

Locatie: aan het zwembad, Oostveldstraat


cultuurdienst

Molenstraat 36 - STIP

9900 Eeklo 

 

tel. 09 218 27 31 

gsm 0472/ 68 78. 98

e-mail: frederik.rogiers@eeklo.be

 

cultuurbeleidscoördinator: Frederik Rogiers

 

 

Grote kaart


Zoeken