Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Gladheidbestrijdingsplan

Om te bepalen wanneer er gestrooid moet worden, doet de technische dienst van Eeklo sinds enkele jaren beroep op Meteoservices. Die dienst bezorgt zeer gedetailleerde lokale weervoorspellingen. De accurate voorspellingen zijn een grote hulp om te beslissen of er gestrooid moet worden.
Een aangepast gladheidsbestrijdingsplan met verschillende faseringen moet een zouttekort helpen vermijden. Het is belangrijk dat we de prioritaire wegen, de fietspaden voor studenten en woon-werkverkeer steeds kunnen blijven strooien en pekelen.

Code rood (13 km)

absolute prioriteit!
Indien er een tekort ontstaat aan strooizout dient Code Rood afgekondigd te worden, op dat moment worden enkel nog de toegangswegen naar de hulpdiensten en de prioritaire invalswegen gestrooid.

fase 1 (= 53 km)

  • Toegangswegen naar hulpdiensten,
  • prioritaire invalswegen
  • wegen rond scholen en rusthuizen
  • wegen met openbaar vervoer
  • industrieterrein
  • aanrijroutes scholen

 

fase 2 (= 100 km)

Straten die niet opgenomen zijn in fase 1 worden enkel in uitzonderlijke omstandigheden gestrooid. Indien overgegaan wordt op fase 2 spreken we van alle wegen fase 1 en alle overige straten en wijken op het grondgebied. Het uitgangspunt is dat deze strooiwerkzaamheden niet ten koste mogen gaan  van de begaanbaarheid van de wegen die toegang geven aan de hulpdiensten, prioritaire wegen, openbaar vervoer, de aanrijroutes en wegen rond scholen, rusthuizen en industrieterrein.

Vorig jaar werd er beslist om doodlopende straten niet meer mee te nemen tijdens de gladheidsbestrijding omdat deze vaak tijdrovend zijn. In vele gevallen kan de strooiwagen zich niet draaien en moet hij achterwaarts de straat uitrijden.

Voor info of meldingen: tel. 09 218 28 33 

 

Gewestwegen (provincie)

De strooiwerkzaamheden op de gewestwegen worden door het Agentschap Wegen en Verkeer uitgevoerd, stad Eeklo is niet in het bezit van hun strooiroutes. Zij hebben 1 centraal nummer voor hun winterdienst.
tel. 09 218 77 40
wegenenverkeer.be/winterdienst

 

strooiplan

 

Burgers

Trottoirs en voetpaden maken onderdeel uit van de openbare weg. Het algemeen politiereglement schrijft voor dat iedereen verantwoordelijk is om het trottoir voor voor de eigen woning ijs- of sneeuwvrij te maken.

In regel is elke eigenaar verantwoordelijk voor het trottoir voor zijn huis.

Bij huurhuizen: de huurder

Is het huurhuis onbewoond: de eigenaar.

Bij een appartement: de bewoner van het gelijkvloers.

 

Is strooizout hetzelfde als keukenzout?

Strooizout is gewoon keukenzout (NaCl) maar wel minder zuiver. Vroeger werd het zout vaak roze gekleurd om het te onderscheiden van consumptiezout. Aan wegenzout is een anti-klontermiddel toegevoegd. Zout is hygroscopisch (trekt vocht aan) waardoor het gaat klonteren. Als het dan lang in de zoutloods ligt is het zonder anti-klontermiddel niet meer te verwerken. Een anti-klontermiddel is niet schadelijk voor het milieu.


 

Wil je in een sneeuwstraat wonen?

Iedereen kent ongetwijfeld de speelstraten in Eeklo waarbij kinderen even de koning van de straat worden. In de winter bestaat de mogelijkheid om een sneeuwstraat aan te vragen. Een sneeuwstraat kan aangevraagd worden in december, januari en februari.
Tijdens het schooljaar worden sneeuwstraten toegelaten op weekenddagen en in de schoolvakantie elke dag. Voorwaarde is dat de straat niet in het gladheidsbestrijdingsplan valt en dat 60% van de bewoners akkoord moet zijn met de aanvraag. De politie onderzoekt de aanvraag en geeft advies.

MEER INFO
jeugd@eeklo.be - tel. 09 218 29 20

 


 

strooidagen

 

 

gladheidsbestrijdingsplan

technische dienst

Stadskantoor

Industrielaan 2

9900 Eeklo

 

tel. 09 218 28 10

fax 09 218 28 01

e-mail: td@eeklo.be 

Algemene leiding: Talitha Voet

 

Eeklo op Facebook - @stadEeklo op Twitter

 

open elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en op woensdag van 14 tot 16 uur

 

Grote kaart


Zoeken