Ontdek alles over de Aziatische hoornaar, een exotische wespensoort die sinds 2017 in Vlaanderen voorkomt. Oorspronkelijk geïntroduceerd via een bonsai-kwekerij in Frankrijk, heeft deze soort zich snel verspreid over West-Europa.
Verschil tussen Europese en Aziatische hoornaar
- Grootte: beiden zijn 2 tot 3 cm lang
- Kleur:
- Aziatische: Zwart borststuk, zwarte antennes, gele uiteinden aan de poten, een achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
- Europese: Rood - bruin - geel - achterlijf lijkt goed op dat van een gewone wesp
Waarom zijn ze gevaarlijk?
De Aziatische hoornaar vormt een ernstig gevaar voor inheemse insecten, waarbij ze tot vijftien kilogram insecten per jaar per nest kunnen verorberen. Dit vormt een bedreiging voor honingbijen en andere bestuivers, wat de landbouw en ecosystemen kan schaden.
Nesten
Ze maken twee soorten nesten: een in het voorjaar en een in de zomer. Voorjaarsnesten bevinden zich vaak op beschutte plekken, terwijl zomernesten zich meestal hoog in bomen bevinden, maar ook in gebouwen kunnen voorkomen.
Gevaren voor mensen
Hoewel hun steek op zichzelf niet gevaarlijker is dan die van inheemse hoornaars, kunnen Aziatische hoornaars agressief worden bij verstoring. Wees voorzichtig bij het benaderen van nesten, zoals tijdens tuinonderhoud of bouwwerkzaamheden.
Wat kun je doen?
- Controleer je omgeving op de aanwezigheid van Aziatische hoornaars en meld eventuele waarnemingen bij Vespawatch
- Word vrijwilliger en help mee met het monitoren van lokpotten en het lokaliseren van nesten.
- Zie je aziatische hoornaars in jouw omgeving en zoek je hulp om te helpen zoeken naar een nest?
- Neem voor meer informatie of om je aan te melden als vrijwilliger contact op met de Werkgroep Aziatische Hoornaar.
Doe mee aan de inspanningen om de verspreiding van de Aziatische hoornaar te beheren en de biodiversiteit te beschermen!