Direct naar hoofdmenu / zoekveld

balgerhoeke

balgerhoeke titel 480

Het nieuwe plein in Balgerhoeke is een ontmoetingsplaats voor dorpsbewoners, schoolkinderen, recreanten, toeristen en toevallige passanten. Het werd ruimtelijk ingedeeld in drie zones: het voorplein voor de kerk, een plein met bomenstructuur voor actieve bewoners en bezoekers en de opstapzone aan de spoorweg met parking (met zonneluifel, elektrisch laadpunt, fietsstelplaats en fietspomp).

De blikvanger op dit plein is het visualiseren van een ondergrondse schuilkelder. Deze kelder ligt vóór de Sint-Antoniuskerk en werd in 1942-1943 gebouwd door de Duitsers maar nooit door hen gebruikt. Na de bevrijding werd hij door de Canadezen gebruikt voor verzorging van gewonde soldaten. De kelder was vroeger toegankelijk via een trap, die er nog altijd zit, maar de toegang bovenaan werd dichtgemaakt. Het grondplan van de kelder is te zien boven op het podium dat op het plein werd gebouwd.


balgerhoeke geschiedenis 

Balgerhoeke, een buurt met geschiedenis

 

Balgerhoeke kent een opmerkelijke geschiedenis. Het plein en de infrastructuur in de kern stonden dan ook geruime tijd in het teken van bouw en wederopbouw.

In 1902 werd Balgerhoeke als volwaardige parochie erkend. Op 3 oktober 1906 werd de gotische Sint-Antoniuskerk gebouwd. Het centrum werd tweemaal geteisterd door de wreedheid van de beide wereldoorlogen. De strategische positie aan het kanaal zorgde voor een complete vernieling van de Balgerhoekse infrastructuur. De Shermantank aan de ophaalbrug brengt hulde aan de bevrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Ook de ligging van de Duitse schuilkelder, die met de heraanleg van het plein duidelijker in de verf werd gezet, getuigt van dit oorlogsverleden.

Naast de ligging aan het kanaal zorgde de aanleg van een spoorlijn (vanaf 1862) voor de verdere economische ontwikkeling van Balgerhoeke. Het station was vooral een doorgangsstation voor spoorlijn 58 maar betekende ook een bescheiden opmars van de industrie te Balgerhoeke. De spoorhefbrug (beschermd monument) die hiervoor over het Schipdonkkanaal werd gebouwd, werd eveneens tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. De huidige brug is dan ook een reconstructie.  De spoorlijn werd in 1958 afgeschaft voor het reizigersverkeer, maar wordt tot op heden gebruikt als historische lijn tussen Eeklo en het stoomcentrum van Maldegem.


balgerhoeke duurzaam 

Duurzaamheid in Balgerhoeke

 

Hernieuwbare energie staat borg voor minder CO2-uitstoot, voor energiezekerheid en voor de veiligheid van de toekomstige generaties. De wind en de zon zijn van iedereen. Het is onze energie, energie voor iedereen waar we zorgvuldig mee omspringen. Want het meest groene kilowattuur is een uitgespaard kilowattuur. 

 

 windmolen

2 windturbines ten noorden van het dorpsplein

•    jaarproductie van 5.300.000 kWh, goed voor 1.500 huishoudens per windturbine
• masthoogte 108 meter, wieklengte 41 meter, 18 toeren per minuut
•    inwoners kunnen voor 100% mede-eigenaar worden en de groene stroom afnemen via duurzame participatie
•    coöperatieve windturbines in een unieke formule: de wind waait voor iedereen.

 

 


 zonnepaneel

Zonneluifel met laadpalen voor elektrische (brom)fietsen aan het perron van de stoomtrein

•    voldoende om 16x rond de wereld te fietsen aan 20 km/u met 50% elektrische ondersteuning
•    voldoende om met het hele peloton de ronde van Frankrijk uit te rijden aan 20 km/u met 50% elektrische ondersteuning
•    de zonneluifel is een schuilplaats bij de halte voor de stoomtrein.
•    twee laadpalen met telkens twee laadpunten – haal een laadkaart bij de handelszaken met dit logo

 logo eco 100

 


 glascontainer

Ondergrondse glasbollen

Twee glascontainers voor wit, groen en bruin glas werden ondergronds gestoken.

 

 


balgerhoeke uitvalbasis 

Balgerhoeke als uitvalbasis voor...

 

huysmanhoeve 

De Huysmanhoeve

Vanuit Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve, gelegen net buiten het centrum van Eeklo, verkent u het Meetjesland. In het bezoekerscentrum kunt u een stukje van de Meetjeslandse geschiedenis leren kennen. In en rond het cafetaria geniet u van heerlijke streekproducten.

Informatie Bus 1, Eeklo - +32 9 327 04 47  - www.plattelandscentrum.be - gratis toegang!

 


stoomcentrum 

Het Stoomcentrum

Het Stoomcentrum Maldegem herbergt de grootste collectie stoomlocomotieven in Vlaanderen. In het stoomdepot in Maldegem maakt u kennis met alle facetten van het stoomtijdperk (stoomlocomotieven, fabrieksmachine, brandweerspuit, locomobiel...). Herbeleef het reizen van toen in derdeklasrijtuigen met houten banken getrokken door heuse stoomlocomotieven, ofwel aan boord van een antieke dieselmotorwagen. De treinrit Maldegem-Eeklo rijdt voorbij het station in Balgerhoeke.

Informatie Stationsplein, Maldegem - +32 50 71 68 52 - www.stoomcentrum.be

 

 


krekengebied 

Het Krekengebied

Het Krekengebied ligt niet ver af. In Sint-Laureins, aan de overzijde van de expresweg N49, liggen de kreken als verrassende waterplassen in de polders van het grensgebied. De Boerekreek is een waterplas van 6 kilometer lang met een groot beschermd natuurreservaat en het Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek.

Informatie Sint-Jansstraat 132, Sint-Jan-in-Eremo - www.boerekreek.be

 

 


canadamuseum

Het Canadamuseum

In 1995 werd in Adegem het Canadamuseum opgericht ter nagedachtenis aan en als eerbetoon voor, de Canadese soldaten die de streek in 1944 hadden bevrijd. Van die moeilijke militaire operatie getuigt ook het Canadese militaire kerkhof op een steenworp van het museum. De slag aan het Leopoldkanaal wordt realistisch in scene gezet.

informatie Heuledonk 21, Adegem - +32 50 71 06 66 - www.canadamuseum.be

 

 


fietsnetwerk 

Het fietsnetwerk

Het fietsnetwerk Meetjesland loopt doorheen Balgerhoeke. In de buurt vindt u knooppunt 95. Fietsen kan langs het Schipdonkkanaal, richting Krekengebied of richting Eeklo-centrum.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 
Zoeken