Begraafplaatsen

Eeklo heeft twee begraafplaatsen: één aan het eind van de Molenstraat (Eeklo Centrum) en één langs de Zeelaan (Balgerhoeke).

Op de begraafplaats aan de Molenstraat werd in 2008 een bomenbegraafplaats aangelegd. De realisatie van de bomenbegraafplaats kadert in een  systematisch omvorming en vergroening van de stedelijke begraafplaats tot parkbegraafplaats. Bijna alle paden en boordstenen werden weggehaald. Het geheel werd ingezaaid met gras. Nieuwe boomstructuren zullen in de toekomst het beeld bepalen. Het resultaat is ook dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer worden toegepast. De stad Eeklo heeft  trouwens een nulgebruik voor de volledige stad gerealiseerd.

De bomenbegraafplaats kaderde in de laatste fase van de heraanleg van de stedelijke begraafplaats tot rustgevende groene bezinningsruimte in de stad, door onder andere ook alternatieve manieren van begraven toe te passen. Op deze plaats werden 58 zomereiken in strak gelid aangeplant, waarrond een wadi werd aangelegd voor de infiltratie van het elders op de begraafplaats weggefilterde water. Rondom de wadi is dit deel van de begraafplaats afgeschermd door een houtkant. De begraafplaats sluit immers aan bij een stedelijke groen-, natuur- en fietsas. Het geheel werd kleurrijk gemaakt door het aanplanten in het gazon van biobloembollen en krijgt er een natuurlijk tintje bovenop door het voorzien van lisdodde in de wadi. Per boom werden, in de vier windrichtingen, vier platte uniforme natuurstenen voorzien. Hieronder kunnen verschillende urnen worden geplaatst. Ook kan de as van de overledene worden uitgestrooid in een kuiltje dat opnieuw wordt dichtgedaan en afgedekt met een steen. Het geheel vormt gewenste zachte, niet confronterende combinatie van leven en dood vormen.

 

De begraafplaats van Balgerhoeke – aan de Zeelaan – kreeg in het najaar van 2010 een opknapbeurt. De grond werd verbeterd en er werd nieuw gras gezaaid. De twee hoofdpaden zijn in kasseien gelegd, gecombineerd met gras. Aan de achterzijde van de begraafplaats zijn leilinden geplaatst. Tussen de oude graven werd lavendel aangebracht; hier en daar afgewisseld met bloemen.

Het columbarium en de strooiweide werden opgefrist: zo kwam er een nieuw pad en een nieuwe afscheidszuil.
Deze herwaardering van de begraafplaats van Balgerhoeke moet er voor zorgen dat er een zekere uniformiteit ontstaat met de begraafplaats van het centrum (einde Molenstraat).

Contact

Begraafplaatsen

Adres
Stadskantoor Industrielaan 2 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Nu open
Open van 09:00 tot 12:30
Morgen
Open van 09:00 tot 12:30
Naar top