Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Drugpreventie

 
drugpreventie
 

Legale en illegale drugs zijn wijdverspreid en niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Problematisch gebruik kan leiden tot problemen als overlast, criminaliteit en onveiligheidsgevoelens. Hoe eerder men ingrijpt, hoe gunstiger de resultaten zijn. 

Informatie

Een aantal interessante linken uit het grote aanbod:

 

  • www.druglijn.be/test-jezelf: Zelf- en kennistests van de druglijn. Vraag je je af hoe riskant jouw gebruik is? Doe dan één van de 12 zelftests voor volwassenen of minderjarigen. Er zijn tests over alcohol, gamen en cannabis. Na de test krijg je meteen advies. Snel, eenvoudig en volledig anoniem.
  • www.smartstop.be: Rookstopprogramma speciaal voor rokers tussen 14 en 20 jaar. Dit is  ook te vinden in de apple- en googleplay store.
  • www.vad.be: website van  het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen met heel veel interessante links en studies.

Vroeginterventie

Het is niet eenvoudig om ‘vroeginterventie’ te definiëren. Het is een verzamelnaam voor werkvormen en methodieken die zich op het grensvlak tussen preventie en hulpverlening bevinden. 

De bedoeling is om personen met riskant of problematisch middelengebruik zo vroeg mogelijk te identificeren, hen te motiveren tot gedragsverandering en hen verder te ondersteunen bij deze veranderingsstrategie.

Ketenzorg in Eeklo

In Eeklo wordt nauw samengewerkt met verschillende zorgverleners rond middelengebruik bij jongeren tussen 12 tot 25 jaar. Op die manier kunnen jongeren en hun omgeving op een snelle manier de gepaste hulp krijgen.

Jongeren experimenteren soms met drugs, drank, medicatie of durven zich soms te verliezen in het gamen. Vaak is dit een fase die weer overgaat, maar soms kan het de start zijn van een verslaving. De jongere zelf heeft meestal (nog) geen probleembesef en is daarom niet erg gemotiveerd om over zijn of haar middelengebruik of gamen te praten. De omgeving; (groot)ouders, andere familieleden, vrienden, leerkrachten, de leiding van een sport- op jeugdbeweging…, worden ondertussen geconfronteerd met dit middelengebruik en zijn vaak ongerust.

 

De jongeren en/of hun omgeving die zich in een dergelijke situatie bevinden,  kunnen terecht bij één van de onderstaande vertrouwenspersonen:

 

De taak van deze personen bestaat er uit situatie in kaart te brengen en een eventueel probleem te detecteren. Daarnaast kunnen ze ook gratis advies geven en doorverwijzen naar professionele hulpverlening (van bv. De Sleutel of CGG Elips).

 

Ontdek de engagementsverklaring van het project ketenzorg.

 

logo ketenzorg 

Lokaal Drugsoverleg

Dit is het forum bij uitstek om signalen op te vangen, zaken te bevragen, in dialoog te gaan rond verslavingsproblematieken ...  Er wordt vooral gewerkt rond de thema's preventie en vroeginterventie. Het LDO is intergemeentelijk georganiseerd. Naast Eeklo zijn ook Sint-Laureins en Kaprijke betrokken. In het Lokaal Drugsoverleg zitten ambtenaren, de betrokken schepenen, leerlingenbegeleiders, de politie en heel wat hulpverleners (o.a. het CGG, De Sleutel, Groep Intro, CLB, ...). 

preventiedienst

Stadskantoor

Industrielaan 2

9900 Eeklo

 

tel. 09 218 28 31

e-mail: preventie@eeklo.be

Contactpersoon: Annemieke Pieters

 

Eeklo op Facebook - @stadEeklo op Twitter

 

open elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en op woensdag van 14 tot 16 uur

 

Grote kaart


Zoeken