Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Inbraakpreventie

 
inbraakpreventie
 

Preventie tegen inbraken in woningen zijn al een geruime tijd een prioriteit binnen het veiligheidsbeleid. Dit omdat het een serieuze impact kan hebben op het leven en het welbevinden van de slachtoffers.

Potentiële dieven afschrikken

U kan zelf een aantal maatregelen nemen om potentiële dieven te ontraden:

 • Zorg voor een goed contact met je buren.  Een opmerkzame buur is de beste bescherming tegen inbraak.
 • Leer goede gewoontes aan door bijvoorbeeld de woning altijd goed af te sluiten bij vertrek, je sleutels niet te laten rondslingeren, … 
 • Wek de indruk dat je thuis bent.

 

Meer tips vindt u in de brochure van de lokale politiezone: 'geef inbrekers geen kans'.

 

Als u een lange tijd afwezig bent (bv. als u op reis gaat) kan u via de website van de lokale politie nagaan of u alle nodige maatregelen hebt genomen. U kan ook op het commissariaat of online aanwezigheidstoezicht aanvragen, dan komt er regelmatig iemand van de politie bij u langs.

Weet wat u bezit

Het is raadzaam om al uw waardevolle voorwerpen te registeren. Dit maakt het makkelijker een voorwerp als het uwe te identificeren als het na diefstal door de politie teruggevonden wordt. Hiervoor kan u gebruik maken van een registratieformulier voor waardevolle voorwerpen (pdf).

Maak gebruik van het gratis diefstalpreventieadvies 

U kan heel wat maatregelen nemen om het de inbreker moeilijk te maken door bijvoorbeeld ramen en deuren te verstevigen, meer verlichting aan te brengen, de planten snoeien, … De diefstalpreventieadviseurs van politiezone Meetjesland Centrum staan altijd paraat voor een gratis en neutraal advies op maat van uw woning. 

Ook bij een nieuwbouw kan op basis van het plan al een eerste advies worden gegeven. U kan een diefstalpreventieadvies aanvragen via het online contactformulier van de lokale politie of via het nummer 09 376 46 46.

 

Meer informatie over het diefstalpreventieadvies vindt u op de website van de lokale politie en op www.veiligewoning.be.

Meldt verdachte zaken

Als u verdachte zaken opmerkt, meldt dit dan altijd aan de politie via:

 • het telefoonnummer van politiezone Meetjesland Centrum 09/376 46 46
 • het noodnummer 101 (enkel voor dringende gevallen)
 • De wijkinspecteurs.

 

De wijkinspecteurs zijn hét aanspreekpunt voor alle kleine en grote problemen en ongemakken die zich in een buurt voordoen. Ze zijn de oren en de ogen zijn van hun wijk,  treden bemiddelend op waar nodig en investeren in het uitbouwen van een vertrouwensrelatie met de bewoners. In Eeklo zijn 4 wijkinspecteurs actief.

Buurtinformatienetwerk (BIN)

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie in bepaalde buurten. In Eeklo zijn 5 BIN’s actief in:

 • de Wittewijk (tussen Kriekmoerstraat en Sportlaan)
 • de Graswijk, 
 • de Zandvleuge, 
 • de AVS-Straat 
 • de Kriekmoerstraat. 

Er is ook een BIN voor zelfstandigen.

Meer info op www.besafe.be

preventiedienst

Stadskantoor

Industrielaan 2

9900 Eeklo

 

tel. 09 218 28 31

e-mail: preventie@eeklo.be

Contactpersoon: Annemieke Pieters

 

Eeklo op Facebook - @stadEeklo op Twitter

 

open elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en op woensdag van 14 tot 16 uur

 

Grote kaart


Zoeken