Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / bestuur&diensten / Stadsdiensten / begraafplaatsen

begraafplaatsen

bomenbegraafplaats 480x320
Eeklo heeft twee begraafplaatsen: één aan het eind van de Molenstraat (Eeklo Centrum) en één langs de Zeelaan (Balgerhoeke).

 

Op de begraafplaats aan de Molenstraat wordt een bomenbegraafplaats aangelegd (zie foto boven). De jongste jaren is een systematisch omvorming van de stedelijke begraafplaats doorgevoerd. Bijna alle paden en boordstenen werden weggehaald. Het geheel werd ingezaaid met gras. Nieuwe boomstructuren zullen in de toekomst het beeld bepalen. Het resultaat is ook dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer worden toegepast. De stad Eeklo heeft  trouwens een nulgebruik voor de volledige stad gerealiseerd.

De bomenbegraafplaats kadert in de laatste fase van de heraanleg van de stedelijke begraafplaats tot rustgevende groene bezinningsruimte in de stad, door onder andere ook alternatieve manieren van begraven toe te passen. Het project behelst de aanplanting van 58 zomereiken in strak gelid, waarrond een wadi werd aangelegd voor de infiltratie van het elders op de begraafplaats weggefilterde water. Rondom de wadi is dit deel van de begraafplaats afgeschermd door een houtkant. De begraafplaats sluit immers aan bij een stedelijke groen-, natuur- en fietsas. Het geheel wordt kleurrijk gemaakt door het aanplanten in het gazon van biobloembollen en krijgt er een natuurlijk tintje bovenop door het voorzien van lisdodde in de wadi.

Binnen 2 jaar na de aanplant zullen er per boom, in de vier windrichtingen, vier platte uniforme natuurstenen voorzien worden van 50 bij 50 centimeter. Hieronder kunnen verschillende urnen worden geplaatst. Ook kan de as van de overledene worden uitgestrooid in een kuiltje dat opnieuw wordt dichtgedaan en afgedekt met een steen. Het geheel zal op termijn een gewenste zachte, niet confronterende combinatie van leven en dood vormen.

 
 
De begraafplaats van Balgerhoeke – aan de Zeelaan – kreeg in het najaar van 2010 een opknapbeurt. De grond werd verbeterd en er werd nieuw gras gezaaid. De twee hoofdpaden zijn in kasseien gelegd, gecombineerd met gras. Aan de achterzijde van de begraafplaats zijn leilinden geplaatst. Tussen de oude graven werd lavendel aangebracht; hier en daar afgewisseld met bloemen.

Het columbarium en de strooiweide werden opgefrist: zo kwam er een nieuw pad en een nieuwe afscheidszuil.
Deze herwaardering van de begraafplaats van Balgerhoeke moet er voor zorgen dat er een zekere uniformiteit ontstaat met de begraafplaats van het centrum (einde Molenstraat).

begraafplaats balg 480

In onze digitale balie vindt u meer info over overlijdensaangifte, grafconcessies, laatste wilsbeschikking,...
Klik hier voor het politiereglement op de stedelijke begraafplaatsen (versie 19 december 2016).

Voor de stedelijke begraafplaatsen geldt ook een huishoudelijk reglement (GR 19 december 2016 - gemeenteraadsbesluit

 

begraafplaatsen

Stadskantoor

Industrielaan 2
9900 Eeklo

 

tel. 09 218 28 10

e-mail: talitha.voet@eeklo.be

diensthoofd: Talitha Voet

 

Inlichtingen kan je verkrijgen via de balie van het stadskantoor: open elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en op woensdag van 14 tot 16 uur 

 

Grote kaart

 

 

administratief

Stadhuis

Markt 34

9900 Eeklo

 

tel. 09 218 29 00

e-mail: melissa.lammens@eeklo.be

 

Tijdens de openingsuren van burgerzaken:

Administratie en inlichtingen in verband met begrafenissen en crematies.

Aankoop grafconcessies – nissen/kelders

Algemene inlichtingen

 

 


Zoeken